Ρεβίθια φουρνιστά με μελιτζάνες και μυζήθρα. Baked chickpeas with aubergines and mizithra cheese



Τα καλά ρεβίθια πρέπει να είναι βραστερά και λεπτόφλουδα. Ταιριάζουν και αυτά με χίλιες γεύσεις, λεμονάτα, με σάλτσα, με ρύζι, με πράσινες σαλάτες, με λαχανικά χειμωνιάτικα, με λαχανικά καλοκαιρινά.
Αν λοιπόν σας μείνανε ρεβίθια από το χειμώνα και για να μη τα βρει ο επόμενος χειμώνας, μαγειρέψτε τα μαζί με τις μελιτζάνες.




For 4 servings

1 cup chickpeas
3 aubergines
2 tomatoes
1 onion
1 clove garlic
½ bunch parsley
1 red pepper
1 green pepper
½ cup tomato sauce from the jar
½ teaspoon paprika
6 tablespoons extra virgin olive oil
salt, black pepper
for mixture of mizithra cream
250gr mizitra
3 tablespoons yoghurt 2%
½ teaspoon paprika
1 tablespoon extra virgin olive oil
 


για 4 άτομα
1 φλιτζάνι ρεβίθια
3 μελιτζάνες
2 ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας από βαζάκι του περσινού καλοκαιριού που ξεχάστηκε
½ κουταλάκι πάπρικα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τα μπαλάκια της μυζήθρας
250γρ μυζήθρα
3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι 2%
½ κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλιά ελαιόλαδο



Μουσκεύω τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα. Πλένω, καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο.



















Βάζω στη χύτρα ταχύτητος τα ρεβίθια με 1 λίτρο νερό,προσθέτω 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και βράζω για 40΄ ή μέχρι να λιώσουν καλά. Πλένω, καθαρίζω και ψιλοκόβω τις πιπεριές και το μαϊντανό, ξεφλουδίζω και ψιλοκόβω τις ντομάτες και τα προσθέτω όλα μαζί στα ρεβίθια. Βράζω για άλλα 10΄ τα ρεβίθια με κλειστό καπάκι και άλλα 5΄ με ανοιχτό το καπάκι για να χυλώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους.
Ετοιμάζω τις μελιτζάνες ενώ βράζουν τα ρεβίθια. Πλένω και κόβω σε 2 μεριές τις φλούδες από τις μελιτζάνες, τις κόβω σε στενόμακρες λωρίδες και στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια. Βάζω τις μελιτζάνες σε ένα μπολ, προσθέτω 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Προτιμώ για τις μελιτζάνες όπως και στα ψάρια να χρησιμοποιώ χοντρό αλάτι. Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και απλώνω τα κομμάτια της μελιτζάνας. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 25΄.
Ανακατεύω όλα τα υλικά της μυζήθρας και συνθέτω το φαγητό:
Στρώνω τα μισά ρεβίθια σε ένα μέτριο ταψάκι, από πάνω αραδιάζω τις μελιτζάνες και τις σκεπάζω με τα υπόλοιπα ρεβίθια. Παίρνω κουταλιές από τη μυζήθρα και τις αραδιάζω πάνω από τα ρεβίθια. Ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνω για 30΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο.