Μυδοπίλαφο της Θεσσαλονίκης. Τα κλασσικά ελληνικά. Thessaloniki’s rice with mussels. Greek Classic





To αγαπημένο μου Θεσσαλονικιώτικο μυδοπίλαφο, μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια. Τα μύδια ερχόντουσαν φυλαγμένα μέσα στο διχτάκι τους, συχνά πυκνά στο σπίτι. Κάθε φορά και άλλη συνταγή. Σαγανάκι, τηγανιτά, αχνιστά και φυσικά το εξαιρετικό μυδοπίλαφο. Ο πατέρας μου έπλενε με επιμέλεια τα όστρακα ενώ η μαμά ετοίμαζε τη σάλτσα. Η σακούλα με τα έτοιμα καθαρισμένα μύδια ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, όμως πάντα έχω την αίσθηση ότι όταν μαγειρεύω τα μύδια με τα όστρακα τους κάνω τη σωστή κίνηση.





For 4 servings

¾ mussels with the shell
3 shrimps
1 cup rice
1 onion
1 red pepper
1 medium green pepper
1 ripe tomato
1 cup dry white wine
½ bunch parsley
a few sprigs of dill
4 tablespoons olive oil
salt, black pepper

Για 4 άτομα
¾ μύδια με όστρακο
3 γαρίδες ίσα για το άρωμα
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 μέτρια πράσινη πιπεριά
1 ώριμη ντομάτα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
½ ματσάκι μαϊντανού
λίγα κλαδάκια άνιθου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Πως καθαρίζουμε τα μύδια.
Κρατάμε το μύδι με τον δείκτη και τον αντίχειρα με το μυτερό μέρος του μυδιού να κοιτάει προς τα πάνω και με το άλλο χέρι τραβάω απότομα την τρίχινη κλωστή προς τα κάτω. Τρίβω καλά όλα τα όστρακα με ένα καθαρό σφουγγάρι και τα ξεπλένω 2-3 νερά.


Βάζω 1 ποτήρι νερό στην κατσαρόλα, απλώνω από πάνω τα μύδια και βράζω για 5΄ ή μέχρι να ανοίξουν όλα. Βγάζω την ψίχα των μυδιών με τη βοήθεια ενός κουταλιού και στραγγίζω το νερό της κατσαρόλας. Κρατάω λίγα όστρακα για να στολίσω το πιάτο.
Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και τηγανίζω  τις γαρίδες ίσα να αλλάξουν χρώμα. Τις αφαιρώ από το σκεύος, προσθέτω τα λαχανικά εκτός της ντομάτας και τα αχνίζω για 5΄. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω την ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το ρύζι, το ζωμό από τα μύδια και 3 φλιτζάνια νερό. Σιγοβράζω και στα μισά του μαγειρέματος πρσθέτω τα μύδια και τις γαρίδες.
Κλείνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω με μία καθαρή πετσέτα την κατσαρόλα και κλείνω το καπάκι. Έτσι θα απορροφηθούν όλα τα ζουμάκια του φαγητού και θα σκάσει καλύτερα το ρύζι.
Απολαύσαμε το μυδοπίλαφο με ένα ποτήρι αρωματικό, δροσερό λευκό κρασί της οινοποιίας Θυμιόπουλου, με τις χάρες του ξινόμαυρου και της μαλαγουζιάς.