Του μελιού: Μπιφτεκάκια από καλαμαράκια, πυργάκια πατάτας, με σάλτσα μελιού-μουστάρδας. Squid burgers, roasted potatoes and mustard-honey sauce.





Στους Λειψούς έμαθα ότι τον Σεπτέμβριο έχει πολλά καλαμαράκια η θάλασσα και τα ψαρεύανε για την κατάψυξη. Βέβαια αυτά τα νόστιμα καλαμαράκια του Αιγαίου, όταν καταψύχονται φρέσκα κρατούν όλη τους τη γλύκα και νοστιμιά.
Με χίλιους τρόπους θα μπορούσα να μαγειρέψω τα καλαμαράκια, πέρα από τα συνηθισμένα.
Ψητά μπιφτεκάκια με μία πικάντικη σάλτσα μελιού και ψητές πατάτες είναι το σημερινό πιάτο. Για τα παιδιά αλλά και για τραπέζι.
για 3 άτομα
για τα μπιφτεκάκια
500γρ καλαμάρια
1 ξερό κρεμμύδι
3 φέτες μπαγιάτικο άσπρο ψωμί
2 -3 κουταλιές ζωμό από τις πατάτες
½ ματσάκι μαΪντανό
λίγα φυλλαράκια δυόσμου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τις πατάτες
4 πατάτες
1 αβγό
2 φέτες μπαγιάτικο άσπρο ψωμί
50γρ κεφαλοτύρι
½ φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ζωμό που θα βράσουν οι πατάτες
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1 κλαδάκι θυμάρι
½ κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη σάλτσα μουστάρδας
ζωμό από το βράσιμο της πατάτας
1 κουταλάκι κίτρινο αλεύρι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι ευκαλύπτου
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη πράσινη σάλτσα
λίγα φυλλαράκια μαΪντανού
ζωμός
Καθαρίζω τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το κοκαλάκι της πλάτης τους, χωρίζω τα κεφαλάκια από τα σώματα και τα αλατίζω.
Καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες σε ροδέλες. Βάζω να βράσει το νερό μαζί με το δεντρολίβανο, το θυμάρι και την πάπρικα. Προσθέτω τις πατάτες, αλάτι, τα κεφαλάκια από τα καλαμαράκια και σιγοβράζω για 30΄.
Στραγγίζω τις πατάτες, τα καλαμαράκια και κρατώ το ζουμί τους.
Τρίβω το κασέρι και τα ανακατεύω μαζί με το φιλέ αμυγδάλου και το ψωμί.
Ανακατεύω το αβγό με το ελαιόλαδο και αλείφω με ένα βουρτσάκι τις πατάτες. Πασπαλίζω τις πατάτες με την ψίχα και τα στήνω τρία τρία πάνω σε ένα λαδόχαρτο. Ψήνω τα πυργάκια για 30΄στους 200ο .













Αλέθω στον πολυκόφτη το ψωμί και το χωρίζω στα δύο. Αλέθω στη συνέχεια, το κρεμμύδι και τελευταίο το καλαμάρι. Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και το δυόσμο. Ζυμώνω το αλεσμένο καλαμάρι, το κρεμμύδι, το μισό ψωμί, τα αρωματικά, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σχηματίζω 12 μικρά μπιφτεκάκια. Ακουμπώ τα μπιφτεκάκια πάνω σε λαδόχαρτο και τα ψήνω στους 200ο για 40΄.




Η σάλτσα:
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο, προσθέτω το αλεύρι και σιγά σιγά το ζωμό της πατάτας έως ότου σχηματιστεί ένα αρκετά σφιχτό μίγμα.
Δε χρειάζεται να βάλω όλο το ζωμό της πατάτας.



Ανακατεύω το μέλι με τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και το αραιώνω με το δεμένο ζωμό.
Για την πράσινη σάλτσα θα αλέσω το ζωμό με λίγο μαϊντανό.
Σερβίρω τα μπιφτεκάκια με τις πατάτες τα πλοκαμάκια και τις σάλτσες.