Μπομποτούλες με φέτα καρότο και δίκταμο. Little cornbreads with feta, carrot and Dittany of Crete




Από τους δρόμους της γαστρονομικής παράδοσης

Η μπομπότα έτσι όπως την θυμάμαι από το γραφικό χωριό των γονιών μου το Αδάμ είχε γλυκιά γεύση με πετιμέζι και σταφίδες. Το βασικό συστατικό το καλαμποκάλευρο ζυμωνόταν με πετιμέζι και νερό, γλύκαινε με σταφίδες και κανέλα και την ψήνανε ή στον ξυλόφουρνο ή σε μία γωνιά στο τζάκι. Τα τζάκια τότε δεν ήταν διακοσμητικά, αλλά πολυλειτουργικά.
Στη περιοχή της  Νάουσας η επικρατέστερη εκδοχή ήταν η αλμυρή μπομπότα με χοιρινό λίπος και νόστιμα κοψίδια, τις τσιγαρίδες. Πολλές φορές σε οικογενειακές συγκεντρώσεις οι ηλικιωμένες κυρίες αναπολούσαν εκείνες τις γεύσεις της παιδικής τους ηλικίας, αλλά επειδή την αμαρτωλή εκδοχή της λίγδας την απαγόρευαν τα αποτελέσματα της κακής χοληστερίνης, ψήνανε μία πιο εκλεπτυσμένη μπομπότα με βούτυρο, φέτα και κάποια χόρτα πχ. τσουκνίδες.
Βασικά δύο είναι οι εκδοχές της μπομπότας. Όταν έχει μαγιά γίνεται ένα σφιχτό ψωμί που κόβεται σε φέτες, όταν έχει μπέικιν γίνεται τριφτό και έχει τη μορφή του κέικ.
Η δική μου εκδοχή είναι του κέικ με μπέικιν. Έχει καρότο, φέτα και αρωματίζεται με δίκταμο και μία τσιμπιά αποξηραμένου δυόσμου. Ότι πρέπει για να βάλουμε για το παιδικό πρωινό στο σχολείο ή για το Κυριακάτικο πρωινό. Τα ψήνετε και μοσχοβολάει το σπίτι.


για 24 μπομποτούλες
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
¾ φλιτζανιού ρόφημα δίκταμου μαζί με τα ανθάκια του,
Για το ρόφημα θα χρειαστώ 1 κουταλιά ανθάκια δίκταμου
2 αβγά
1 καρότο
100γρ φέτα
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μπέκιν 
1 τσιμπιά αποξηραμένου δυόσμου
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ετοιμάζω το ρόφημα: Βάζω 1 φλιτζάνι νερό να βράσει και μόλις αρχίσει το βρασμός το αποσύρω από τη θερμή εστία και προσθέτω τα ανθάκια του δίκταμου. Αφήνω το ρόφημα να μείνει για 15΄ μαζί με τα ανθάκια του.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170ο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Τρίβω το καρότο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, θρυμματίζω τη φέτα και ανακατεύω τα αβγά.
Προσθέτω το ρόφημα στο αλεύρι και το ανακατεύω για να ποτίσει καλά, στη συνέχεια προσθέτω το μπέκιν, τα αβγά, το ελαιόλαδο το καρότο, το αλάτι, φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι, το δυόσμο και τέλος τη φέτα. Λαδώνω ελαφρά τα φορμάκια, τα γεμίζω με τον χυλό και ψήνω στους 170ο για 25΄.
Οι μπομποτούλες είναι πολύ αφράτες και διατηρούν αυτή την υφή για 2-3 μέρες.