Σαλάχι λεμονάτο με σαλάτα κόκκινης κινόα και λαχανικών.Μαγειρέματα στην Ιεράπετρα. Lemon ray fish with red quinoa and vegetables salad.Cooking in Ierapetra, Crete




Σαλάχι, η άτρακτος της θάλασσας με τα πονηρά μάτια.
Tα καφάσια στο ψαράδικο ξεχείλιζαν από ψάρια. Ο καιρός καλοκαιρινός στην Ιεράπετρα, ζέστη, και καλές ψαριές.
Μαρίδα, γάβρος, ψάρια για σούπα, γοφάρια, ροφοί, γαριδάκι, σουπιές, ότι μπορεί να λαχταρήσει κάποιος από τα καλά της θάλασσας. Το μάτι μου έμεινε στην πινακίδα : σαλάχια 12€. Καφάσι όμως δεν υπήρχε. Τελείωσαν? ρώτησα τον Κρητικό ψαρά. Όιι, δεν επρολάβαμε, τώρα ήρθαν από τη βάρκα και τα εκαθαρίζομε.
Και μας φέρνει ένα μεγάλο γεμάτο καφάσι από το βάθος του μαγαζιού που βούιζε σαν χαρούμενο μελίσσι.
Ωραιότατα κομμάτια καθαρισμένα, ψαχνερά, φρεσκότατα.
Τα σαλάχια γίνανε λεμονάτα στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι και τα συνόδευσα με λαχανικά και κόκκινη κινόα. Έχω ξαναγράψει για την κινόα, για τη διατροφική της αξία και το πόσο εύκολα βράζει. Στο εμπόριο βρίσκουμε άσπρη κινόα και κόκκινη κινόα. Η διαφορά τους είναι ότι η άσπρη χυλώνει και ταιριάζει πιο πολύ σαν συνοδευτικό με κρέατα,  κοτόπουλο, ψητά λαχανικά ή και σκέτη μαγειρεμένη με λαχανικά σαν ρυζάκι. Η κόκκινη κρατάει χαρακτήρα, παραμένει σπυρωτή και συμπληρώνει χορταστικά, χωρίς πολλές θερμίδες, σαλάτες φρέσκων λαχανικών.

Η γατούλα με τα ματάκια τα διαπεραστικά, το ένα γαλάζιο και το άλλο πράσινο, δεν ξεκόλλαγε από την εξώπορτα με τις μυρωδιές της κουζίνας
Ο Φλός ψιλοθύμωσε και κρύφτηκε κάτω από την απλώστρα.

  
για 3 άτομα
800γρ ουρίτσες από σαλάχι, κομμάτια που δεν έχουν πολλά κοκαλάκια, παρά μόνο ένα κεντρικό το οποίο έχει τη μορφή χόνδρου.
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μίγμα από πράσινα κόκκινα και μαύρα πιπέρια

για τη σαλάτα με την κινόα
½ φλιτζάνι κινόα
το νερό που χρειάζεται για να βράσει είναι 1 προς 2.
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
1 μικρό κομμάτι ρεπάνι
1 καρότο
½ φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκου σέλινου
φουντίτσες σγουρού μαϊντανού
2-3 φύλλα σγουρό μαρούλι
χυμός ενός λεμονιού,
προαιρετικά ένα κουταλάκι καλό ξίδι
ελαιόλαδο
αλάτι
τα ψάρια: 
Αλατίζω καλά καλά τα σαλάχια και τα ραντίζω με το ελαιόλαδο. Ξύνω το λεμόνι, και στύβω το χυμό του. Πασπαλίζω τα σαλάχια με το ξύσμα. Ζεσταίνω καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτω τα ψάρια και τα μαγειρεύω για 5 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη. Σβήνω με το χυμό του λεμονιού.






για το κινόα:
Βάζω το κινόα να μουσκέψει σε αρκετό νερό και το στραγγίζω. Έχω διαβάσει ότι είναι πικρό αν δε το ξεπλύνεις, βέβαια δεν το έχω δοκιμάσει χωρίς να το πλένω και δεν είμαι σίγουρη για αυτό.  Σιγοβράζω το κινόα για 15΄μαζί με το νερό, κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω να φουσκώσουν και να κρυώσουν.
Αλέθω στον πολυκόφτη το λάχανο, το καρότο, το ρεπάνι και το σέλινο. Ψιλοκόβω το μαρούλι, κόβω τις φουντίτσες από το σγουρό μαϊντανό, προσθέτω τα κινόα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, το ξίδι και ανακατεύω καλά.
Σερβίρω τα σαλάχια με τη σαλάτα.