Σαββατιάτικες κρεατόπιτες με κιμά και πατάτα. Μαγειρέματα στη Βρέμη. Saturday’s meatpies with minced meat and potato. Cooking in Bremen.




 Αν θες να φας πρωινό στη Γερμανία δε θα ψάξεις για πίτες. Δεν υπάρχουν. Κάποια μαγαζιά με τούρκικο μενού έχουν παρόμοιες πίτες με τις δικές μας. Tα λένε borek και είναι με σπανάκι, με τυρί και με κιμά. Η πίτα της φωτογραφίας, αρκετά καλή, ίσως λίγο πιο λιπαρή από ότι συνηθίζουμε, είναι τυρόπιτα και τη δοκιμάσαμε σε ένα τούρκικο εστιατόριο.

Ένα άλλο πρωινό πολύ δημοφιλές είναι το tartar, ωμός κιμάς μέσα σε σάντουιτς, χωρίς πολλά πολλά μπαχαρικά, μόνο κιμάς! Σοκαριστικό για Έλληνα που συνήθως θέλει το κρέας του well done.



το τούρκικο μπορέκ
Εγώ πάντως τον κιμά τον καλομαγείρεψα και ψήθηκε επιπλέον μέσα στην πίτα. Αντί για κάτι πιο βαρύ όπως πράσα ή κρεμμύδια έβαλα βρασμένη πατάτα. Σερβίρεται όπως όλα τα πιάτα στη Γερμανία με πράσινη σαλάτα.
Το πρόβλημα είναι το αλεύρι. Παρόλο που τα γερμανικά μου είναι αρκετά καλά, προβληματίστηκα με τις ελάχιστες πληροφορίες πάνω στο πακέτο και αναγκάστηκα να καταφύγω στο Internet. Στο σπίτι ανακάλυψα ότι το αλεύρι είχε ΓΚΡΙ χρώμα. Επειδή η ώρα ήταν περασμένη έκανα μία πολύ μικρή ποσότητα ζύμης και δοκίμασα να ανοίξω φύλλο. Άνοιγε εξαιρετικά. Απλά ήταν γκρίζα.

για 4 μεγάλες χορταστικές ατομικές κρεατόπιτες
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, ζάχαρη
¾ φλιτζανιού νερό
για το άλειμμα:
80γρ φρέσκο βούτυρο
για τη γέμιση:
150γρ μοσχαρίσιο κιμά
2 πατάτες
2 αβγά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Η ζύμη:
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι. Ζυμώνω απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ετοιμάζω τη γέμιση.
Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σιγομαγειρεύω τον κιμά για 10΄. Βγάζω τον κιμά από το κατσαρολάκι μου και προσθέτω, το αβγό, αλάτι, μαύρο πιπέρι και θυμάρι. Στο ίδιο κατσαρολάκι βάζω νερό και βράζω τις πατάτες μαζί με λίγο αλάτι και την πάπρικα. Μόλις βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζω, τις πατώ δυνατά με ένα πιρούνι να λιώσουν και προσθέτω, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αβγό.
Χωρίζω τη ζύμη σε 8 κομμάτια, λιώνω το βούτυρο και συνθέτω τις πίτες.
Ανοίγω το πρώτο φύλλο όσο περίπου ένα μικρό πιάτο του γλυκού, αλείφω με βούτυρο, απλώνω τον πουρέ, στη συνέχεια τον κιμά. Ανοίγω το 2ο φύλλο, το βουτυρώνω και σκεπάζω το πρώτο κάνοντας τσιμπήματα γύρω γύρω για να κλείσει καλά η πίτα. Βουτυρώνω από πάνω και κάνω μικρές τρυπούλες με το μαχαίρι.
Το ίδιο κάνω και για τις άλλες 3 πίτες.
Ακουμπώ τις πίτες πάνω σε λαδόχαρτο και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄στους 200ο στις αντιστάσεις.

Σερβίρω με πράσινη σαλάτα και λίγο χυμό λεμονιού.