Γλυκά κρητικά ψωμάκια με μαστίχα και μαλοτήρα. Ζυμώματα στην Ιεράπετρα. Sweet little Cretan breads with mastiha and malotyra tea. Cooking in Ierapetra, Crete


Για νεράτη μυζηθρόπιτα πήγαινε η έρευνά μου αλλά σε άλλη συνταγή κατέληξα.
 «Καημένες μυζηθρόπιτες και να’χα μια ντουζίνα να κάτσω να τσι πελεκώ απού ψοφώ στην πείνα». Χρόνια την γνώριζα αυτή την μαντινάδα και είπα θα τις ζυμώσω επιτέλους και θα συμπληρώσω τη συνταγή με τη μαντινάδα.
Σε όλους τους φούρνους της Ιεράπετρας υπήρχαν αυτά τα ψωμάκια, η ονομασία τους είναι προζυμένια κουλούρια και το βασικό τους άρωμα είναι η μαστίχα. Τα συσκευάζουν σε μεγάλες σακούλες οι οποίες περιέχουν περίπου 10-15 τέτοια κουλούρια. Είναι νηστίσιμα, μαλακά και αφράτα με πολύ λιτά υλικά: καλό ελαιόλαδο, μαστίχα και προζύμη. Παραμένουν μαλακά και νόστιμα για μία βδομάδα περίπου και είναι τέλεια για πρωϊνό, με μέλι ή με το καφεδάκι το απόγευμα.
Αγνόησα την παραδοσιακή συνταγή που περιέχει προζύμη και βρέχει τα κουλούρια πριν τα ψήσει με βραστό νερό και ακολούθησα τις οδηγίες της συμπαθέστατης φουρνάρισας. Είναι πολύ συμπαθητικοί ο κάτοικοι της Ιεράπετρας, χαλαροί, φιλόξενοι, χαμογελαστοί, χωρίς άγχος. Ζύμωσα λοιπόν αυτά τα πολύ εύκολα κουλούρια με μαστίχα και αντί για νερό πρόσθεσα μαλοτήρα-τσάι του βουνού, ένα από τα τρία πιο γνωστά και χαρακτηριστικά αρωματικά φυτά της Κρήτης, πολύ εύγεστο, το οποίο δυστυχώς κινδυνεύει από την υπερβόσκηση των συμπαθέστατων τετράποδων που αφθονούν στο νησί. Τα άλλα δύο είναι ο δίκταμος και το φλισκούνι.
Τα κουλούρια λοιπόν μόλις ζυμωθούν βρέχονται με νερό, ελαιόλαδο και ζάχαρη όπως ακριβώς και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Τα ονόμασα ψωμάκια γιατί αυτή την υφή έχουν και για να μη προσβάλλω και την αυθεντική συνταγή η οποία στάθηκε η πηγή της έμπνευσης.

Για 8 ψωμάκια
2 φλιτζάνια καλό αλεύρι για τσουρέκια
¾ φλιτζανιού ρόφημα μαλοτήρας
3-4 μικρούς κρυστάλλους μαστίχας
4 κουταλιές ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
1 κουταλάκι μίγμα φυσικής βανίλιας με ζάχαρη
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές σουσάμι
λίγο αλάτι
για το βρέξιμο
1 κουταλιά από το ίδιο είδος της ζάχαρης
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι νερό


Βάζω να βράσει το νερό για το ρόφημα. Πριν αρχίσει ο βρασμός προσθέτω την αρωματική μαλοτήρα σκεπάζω το σκεύος και το αφήνω για 20΄να πάρει δυνατή γεύση και να κρυώσει για να μη μου σοκάρει τη μαγιά.
Βάζω τους κρυστάλλους της μαστίχας μέσα σε μία μεμβράνη
μαζί με λίγη ζάχαρη και τα κοπανάω καλά με μία πέτρα, λόγω έλλειψης γουδιού.

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το χλιαρό ρόφημα. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσω μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη, τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει. Χωρίζω τη ζύμη σε 8 κομμάτια, τα πλάθω στρόγγυλα πλατιά πιτάκια και τους κάνω μία τρύπα στη μέση με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Βρέχω τα ψωμάκια με το νερό, τα ακουμπώ στο λαδόχαρτο και τα πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 20-25΄ ή έως ότου ροδίσουν.