Μοσχάρι με σάλτσα κοτσιφάλι και ροζ πουρέ με ξινομυζήθρα. Μαγειρεύοντας στην Ιεράπετρα. Veal with red wine sauce and pink puree with xinomizithra cheese. Cooking in Ierapetra, Crete.




Με τα καλά της Κρήτης: ξινομυζήθρα, κοτσιφάλι
Μόνο στην Κρήτη ευχαριστιέμαι την καλή ξινομυζήθρα. Από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, πικάντικο, ξινούτσικο, εύθρυπτο ταιριάζει με τη ρακή σου αλλά και με πολλά μαγειρέματα. Tο μοσχαρίσιο φιλέτο ήρθε από τον Άγιο Γεώργιο της Ημαθίας, από τον εκλεκτό κρεοπώλη μας τον Δημήτρη, είναι το μόνο που δε βρίσκω εύκολα στα κρεοπωλεία, το αρπάζουν τα εστιατόρια? Δεν μου το εξήγησαν. Δε θα μπορούσα να μαγειρέψω το μοσχάρι με άλλο κρασί εκτός από το κοτσιφάλι, την κόκκινη ερυθρή ποικιλία με καλύτερη οινοποίηση στην περιοχή του Ηρακλείου. Διακριτικές τανίνες και αρώματα λουλουδιών και φρούτων μπήκαν και στο ποτήρι μας και μας κάνανε παρέα σε αυτό το πιάτο.



για 3 άτομα
500γρ μοσχάρι μαριναρισμένο με δεντρολίβανο, κουρκουμά και ελαιόλαδο
1 μανταρίνι, χυμός
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία κοτσιφάλι
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτες, είχα βράσει ντομάτες που πήρα από την λαϊκή της Ιεράπετρας
λίγα κλαδάκια θυμαριού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι,
μίγμα πιπεριών, κόκκινο, πράσινο , μαύρο
για το ροζ πουρέ
2 πατάτες
1 παντζάρι
1 καρότο
1 μικρό κομματάκι τζίντζερ
3 κουταλιές ξινομυζήθρα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Ετοιμάζω πρώτα το πουρέ το οποίο θα συνοδεύσει το κρέας και τρώγεται χλιαρό.
Καθαρίζω το παντζάρι από τη φλούδα του, το κόβω σε μικρά κυβάκια και το ξεπλένω σε αρκετό νερό. Καθαρίζω και ψιλοκόβω την πατάτα και το καρότο και ξεφλουδίζω το τζίντζερ. Βάζω να βράσει το παντζάρι  για 15΄. Στη συνέχεια στραγγίζω το νερό και προσθέτω την πατάτα, το καρότο, το τζίντζερ και νερό να τα σκεπάζει  Βράζω για άλλα 15΄, αφαιρώ το τζίντζερ, στραγγίζω το νερό, προσθέτω την ξινομυζήθρα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα πατώ με το πιρούνι να ανακατευτούν καλά.









Για το κρέας που θέλει πραγματικά πολύ λίγο χρόνο:
Μαρινάρω το κρέας από το προηγούμενο βράδυ με δενδρολίβανο, κουρκουμά και ελαιόλαδο. Κόβω το κρέας σε μικρές μπουκιές. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο, προσθέτω το κρέας, το αφήνω για 1-2 λεπτά να μαγειρευτεί και να αλλάξει χρώμα και στη συνέχεια, το γυρίζω από την άλλη μεριά και σβήνω με το χυμό του μανταρινιού και το κρασί. Αφήνω άλλα 3 λεπτά να μαγειρευτεί και το αφαιρώ από το σκεύος.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το βάζω να μαγειρευτεί για 5-6 λεπτά μαζί με την σάλτσα ντομάτας, το θυμάρι, πιπέρι και λίγο αλάτι. Προσθέτω και το κρέας στα τελευταία λεπτά. Επειδή είναι το φιλέτο του μοσχαριού δε χρειάζεται πολύ μαγείρεμα. Κλείνω το σκεύος με το καπάκι και το αφήνω να ησυχάσει.
Σερβίρω με το ροζ πουρέ και με κοτσιφάλι στο ποτήρι.