Ροδέλες κολοκύθας γεμιστές με μοσχάρι και λαχανικά και η ρώσικη φάρμα. Pumpkin slices stuffed with beef and vegetables.




 Φθινόπωρο του 2011. Είμαστε στο Βερολίνο με το γιό μας ο οποίος θα άρχιζε το διδακτορικό του στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Στην τηλεόραση δέσποζε το ελληνικό θέμα με το χρέος, το ΔΝΤ και φυσικά τους πολιτικούς της εποχής, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών (Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου). Ήταν απίστευτο πόσο χρόνο αφιέρωναν τα γερμανικά κανάλια για το θέμα μας. Άλλαζα κανάλι και νάσου ο Παπανδρέου, άλλαζα ξανά και να ο Παπακωνσταντίνου. Σε μία απελπισμένη μου προσπάθεια να αλλάξω παραστάσεις και να ξεχάσω πράγματα και ανθρώπους, πετυχαίνω για καλή μου τύχη μία χαρούμενη ρώσικη οικογένεια με χαμογελαστά πρόσωπα και κατακόκκινα μάγουλα. Επιτέλους η όαση στην έρημο, μου φτιάξανε τη μέρα! Ο αρχηγός της οικογένειας ξεναγούσε τον δημοσιογράφο στην τεράστια αξιόλογη φάρμα τους και του κάνανε φυσικά και το τραπέζι. Από αυτή την εκπομπή λοιπόν είδα την συνταγή. Κόβανε φέτες από τις κολοκύθες τις γεμίζανε με ένα μίγμα κιμά σαν μπιφτέκι και το ψήνανε στο φούρνο. Στα τελευταία του ψησίματος προσθέτανε σάλτσα ντομάτα μαζί με κρέμα σμετάνα ή μαγιονέζα, δεν μπορούσα να καταλάβω τα ρώσικα και η γερμανική μετάφραση δε βοηθούσε καθόλου. Και όλες αυτές τις ροδέλες τις ψήνανε σε έναν επιβλητικό ξυλόφουρνο.
Αυτή τη συνταγή περίπου έκανα στο διαγωνισμό στη Νάουσα με πιο απλό τρόπο βέβαια όπου πήρα και το 2ο βραβείο.
Μαγείρεψα την κολοκύθα με γέμιση από μοσχαράκι και λαχανικά για το δεύτερο πιάτο της Πρωτοχρονιάς.
Δοκιμάστε την:

 


Ο Φλος ο κακομοίρης έχει βγάλει την γλωσσίτσα του.

Για 4 μερίδες
μία μεγάλη στενόμακρη κολοκύθα
500γρ μοσχαρίσια σπάλα
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 μανιτάρια
2 ντομάτες και 1 ντομάτα για να καλύψω τις ροδέλες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
100γρ κεφαλογραβιέρα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ετοιμάζω το μοσχάρι
Βάζω στην κατσαρόλα 500γρ σπάλα μοσχαριού, κομμένη σε κυβάκια μαζί με το ελαιόλαδο και το χοντροκομμένο κρεμμύδι. Γυαλίζω σε δυνατή θερμοκρασία για 3-4΄, στη συνέχεια προσθέτω 1 λίτρο ζεστό νερό και βράζω στη χύτρα ταχύτητος για 25΄. Δοκιμάζω αν το κρέας έβρασε καλά και αν χωρίζει με την απαλή πίεση του πιρουνιού. Στραγγίζω το κρέας από το ζωμό. Κρατάω 3 κουταλιές από το ζωμό και τον υπόλοιπο τον χρησιμοποιώ για την κολοκυθόσουπα βελουτέ, το πρώτο πιάτο της ημέρας.
Πλένω καλά την κολοκύθα και την κόβω σε χοντρές φέτες. Διαλέγω αυτές που έχω κόψει καλύτερα, κόβω τις φλούδες με τον αποφλοιωτή λαχανικών, σχηματίζω καλά την εσωτερική τρύπα, καθαρίζω καλά από τα σπόρια, τις βάζω σε ένα ταψί, πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και τις γεμίζω με το μαγειρευτό μοσχάρι. Τυλίγω όσα κομμάτια κολοκύθας περισσεύουν και τα διατηρώ στην κατάψυξη για επόμενη χρήση. Κόβω τις ντομάτες σε φέτες, καλύπτω τις ροδέλες και τα κομματάκια που περισσεύουν τα βάζω ανάμεσα από τις ροδέλες. Προσθέτω ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι ζωμού και ψήνω στους 200ο για 40΄. Βγάζω το ταψί από το φούρνο στα τελευταία 10΄λεπτά, τρίβω το κεφαλοτύρι, πασπαλίζω τις ροδέλες, βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για άλλα 10΄. Αδειάζω με ένα κουτάλι το ζωμό του φαγητού σε ένα τηγανάκι, μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμό του. Βράζω το ζωμό που κράτησα μέσα στο τηγανάκι μέχρι να μελώσει.
Σερβίρω τις ροδέλες με το νόστιμο ζωμό τους.