Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σουβλάκια και πράσα ατμού. Όλα αρωματισμένα με δίκταμο.Grilled filet mignon skewers and steamed leeks. Dittany of Crete beef and leeks: a love match!






Εύχομαι να περάσετε όμορφα αύριο, να βγείτε έξω, να φάτε, να πιείτε, να γελάσετε, να χαλαρώσετε. Η Τσικνοπέμπτη προ πυλών, γλεντήστε το!
Σας αποκαλύπτω το αυριανό μου αξεσουάρ για ένα αξιοπρεπές τσίκνισμα.
Τα σουβλάκια που προτείνω  είναι από μοσχαρίσιο φιλέτο, από τον Δημήτρη τον  χασάπη μας, λιώνει στο στόμα, ελάχιστα ροζ στο κέντρο, όσο πρέπει για μας τους Έλληνες και για συνοδευτικό  λαχανικά στον ατμό. Ιδιαίτερη γεύση έδωσε το δίκταμο, a love match, το οποίο μαρινάρισε το κρέας και έβρασε στον ατμομάγειρα για να ψήσει τα λαχανικά. Αύριο και εγώ θα τσικνίσω με την παρέα μου!
ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!



Για 3 άτομα
400γρ φιλέτο μοσχαρίσιο
4 μέτρια πράσα
3 καρότα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές γλυκό κρασί vinsanto , ή όποιο άλλο γλυκό κρασί έχετε
2 κουταλιές δίκταμο
1 κουταλιά κόκκους κόλιανδρου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο ππέρι

Μαρινάρω από το προηγούμενο βράδυ τα κομματάκια του φιλέτου με το μισό ελαιόλαδο, τα μισά φυλλαράκια του δίκταμου και τους κόκκους του κόλιανδρου, τους οποίους έχω κοπανήσει προηγουμένως. Κλείνω καλά μέσα σε σακκουλίτσα τροφίμων το κρέας και το αφήνω κάποιες ώρες για να μοσχομυρίσει από τα αρωματικά.
Πλένω και καθαρίζω τα πράσα, τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Κόβω σε μικρές ροδέλες τα πράσα και σε μπαστουνάκια τα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Αλατίζω και αραδιάζω τα λαχανικά στο καλάθι του ατμομάγειρα. Βάζω μαζί με το νερό για τον ατμό τα υπόλοιπα φυλλαράκια του δίκταμου για να μαγειρευτούν στον ατμό τους τα λαχανικά. Ο ατμός του ροφήματος θα μειώσει την έντονη μυρωδιά του πράσου και θα δώσει μία λεπτή επίγευση. Ψήνω τα λαχανικά στον ατμό για περίπου 20΄ και στη συνέχεια τα βάζω μέσα σε ένα μικρό ταψάκι μαζί με 1 κουταλιά ζουμάκι από τον ατμομάγειρα, λίγα φυλλαράκια δίκταμου, το κρασί, ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι. Ψήνω τα λαχανικά στους 200ο στις αντιστάσεις για 30΄.
Περνώ στα ξυλάκια τα κομμάτια του φιλέτου, ενώ προσπαθώ να αφαιρέσω τα μεγαλύτερα κομμάτια του κόλιανδρου.  Ψήνω τα σουβλάκια για 20΄ στους 200ο, τα βγάζω αμέσως από τον φούρνο και τα τυλίγω στο αλουμινόχαρτο. Έτσι κρατάω τα ζουμάκια τους και η θερμοκρασία που υπάρχει στο κρέας τα ψήνει λίγο παραπάνω ίσα που να ροζίζουν. Αν τα θέλετε πιο κόκκινα τότε παραλείπετε τη διαδικασία με το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρω τα σουβλάκια με τα πράσα.