Μαρμελάδα με μήλα, αχλάδια, σταφίδες και τα αγαθά του δίκταμου και του κρόκου. Marmalade with apples, pears, raisins, Dittany of Crete and Greek Red Saffron.



Από μία πολύ συμπαθητική αγγλίδα γιαγιά γνωστής αγγλιδούλας Youtuber, είδα μία συνταγή για πιτάκια με χειροποίητη ζύμη και γέμιση φρούτων. Τα φρούτα προερχόντουσαν από ένα βαζάκι και η ταμπέλα του έγραφε ότι το προϊόν λέγεται mincemeat. Μου κίνησε την περιέργεια
έψαξα την εταιρία που το παράγει στην Αγγλία (πολύ διαδεδομένη στην
Αγγλία  και με ευρεία γκάμα προϊόντων) και διαπίστωσα ότι είναι μία μαρμελάδα με πολλά φρούτα και μπαχαρικά. 
-Πόσα χρόνια κάνεις αυτά τα γλυκά γιαγιά? ρωτάει η συμπαθέστατη εγγονή.
-Τα κάνω κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, εδώ και 50 χρόνια γιατί μας αρέσουν πάρα πολύ, λέει η γιαγιά με καμάρι.
-Που να ξέρει ότι εμένα δε μου αρέσουν και τόσο, λέει συνωμοτικά στην κάμερα η εγγονή.
Το βρήκα πάρα πολύ γλυκό που η εγγονή μία 28χρονη κοπέλα δεν αποκάλυψε ποτέ στην γιαγιά της την πραγματική γνώμη για τα ιδιαίτεραγλυκά.
Βέβαια εγώ θα ήθελα να μου έλεγαν την αλήθεια όσο και να με ενοχλούσε.
Εμπνευσμένο λοιπόν από τα παραδοσιακά εγγλέζικα πιττάκια προκύπτει αυτή η μαρμελάδα. Τα μπαχαρικά και αρωματικά είναι όμως διαφορετικά, είναι ελληνικά, είναι πολύ ιδιαίτερα, ιδίως το δίκταμο, η νέα μου αγάπη, που δένει αρμονικά με τις γεύσεις των φρούτων χωρίς να είναι έντονο και η μαρμελάδα μοσχοβολάει και έχει μία ωραία βαθιά γεύση που θυμίζει γλυκό κουταλιού κυδώνι. Η υφή της έχει κομματάκια από τα φρούτα και τις σταφίδες και τρώγεται άνετα σαν γλυκό κουταλιού και φυσικά μπορούμε να τη φάμε με γιαούρτι, παγωτό και όπου αλλού ταιριάζει μαρμελάδα.
Διάλεξα την καστανή ζάχαρη για την ιδιαίτερη γεύση της και είναι σε μικρότερη αναλογία από ότι πρέπει: 1 μέρος φρούτα, 1/2 ζάχαρη, έτσι η μαρμελάδα πρέπει να καταναλωθεί τους αμέσως επόμενους (το πολύ )5 μήνες. Αν πιάσει καλοκαίρι τα βαζάκια καλό είναι να συντηρηθούν στο ψυγείο. Επίσης ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εσπεριδοειδή να είναι βιολογικά γιατί το ξύσμα είναι αρκετό.
Μαρμελάδα με χειμωνιάτικα φρούτα που την κάνουν πιο γευστική τα πικάντικα και θερμά  αρωματικά καθώς επίσης και οι γενναίες δόσεις από ξύσμα εσπεριδοειδών.
Υλικά για 3 βαζάκια των 400γρ
4 μεγάλα μήλα και 5 μικρά αχλάδια, τα οποία αφού τα καθάρισα και τα άλεσα στον πολυκόφτη μου δώσανε 920γρ πουρέ μήλου και αχλαδιού
1 πορτοκάλι
1 μανταρίνι
1 λεμόνι
3/4 φλιτζανιού ξανθές σταφίδες
460γρ καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι φυλλαράκια δίκταμου
10 στίγματα κρόκου Κοζάνης
βαζάκια με τα καπάκια τους
πανάκια και σατέν κορδελίτσες για το ντύσιμο

Καθαρίζω τα μήλα και τα αχλάδια και τα αλέθω στον πολυκόφτη. Κόβω σε ψιλά κομματάκια τις σταφίδες. Ξύνω το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το λεμόνι. Ζυγίζω τον πολτό των φρούτων, ζυγίζω τη ζάχαρη και βάζω όλα τα υλικά μαζί σε μία πλατιά κατσαρόλα. Βάζω τα φρούτα να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύω κάθε τόσο για να ελέγξω την πυκνότητα της και ευτυχώς δεν χρειάζεται να ξαφρίσω. Μετά από περίπου 30΄ κλείνω τη θερμοκρασία γιατί διαπιστώνω ότι καθώς ανακατεύω φαίνεται ο πάτος της κατσαρόλας. Αποσύρω την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνω να χλυαρύνει. Αποστειρώνω τα βαζάκια μαζί με τα καπάκια τους μέσα στο φούρνο στους 140ο για 20΄ και έτσι όπως είναι ζεστά τα γεμίζω με τη μαρμελάδα. Σφίγγω καλά τα καπάκια, τα αναποδογυρίζω  και τα αφήνω έτσι ανάποδα για μερικές ώρες.







Για το κάλυμμα διάλεξα ένα όμορφο πανάκι, το οποίο αγόρασα από μαγαζί που πουλάει σεντόνια με το μέτρο, πάμφθηνο. 20 εκατοστά ήταν υπεραρκετά για να κάνω και άλλα βαζάκια. Τον Μάιο θα κάνω οπωσδήποτε φράουλα μαρμελάδα.









Για να ετοιμάσω λοιπόν τα καλύματα.
Διπλώνω στα τρία το πανάκι, σχεδιάζω με τη βοήθεια ενός πιάτου έναν κύκλο, στερεώνω με 2 καρφίτσες, κόβω με το ψαλίδι, δοκιμάζω αν είναι καλό το μέγεθος. Αν βγεί μεγάλο, κόβω γύρω γύρω όσο χρειάζεται. Στερεώνω με λάστιχα αρχικά για να μη γλυστράνε τα πανάκια κόβω κορδελίτσες στα χρώματα που μου αρέσουν και τα δένω γύρω από τα βαζάκια.
Έτοιμα! Είπαμε είναι για άμεση κατανάλωση.