Γιαχνερα της Κρητης με πορτοκαλι, και ψητη παλαμιδα με μαραθο και λεμονι.. Μαγειρέματα στην Κρήτη. Greens of Crete with orange and baked fish with fennel and lemon. Cooking in Crete.




Τα λιλιπούτεια χορταράκια με το γραφικό όνομα γιαχνερά που είχε στον πάγκο του στη λαϊκή ο συμπαθής πωλητής είχαν 9 ευρώ το κιλό.  Αγριομάρουλα, λαγούτο, αχαντικός, αγριομάραθο και αγριομαϊντανό είχε το νάιλον σακούλι, όλα σε μίνι μέγεθος, τρυφερά, ευγενικά. Διστάζεις να τα πάρεις και να τα κακομεταχειριστείς.  
Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που πιάνει εύκολα κουβέντα, αλλά οι Ιεραπετρίτες επαγγελματίες, στη λαϊκή, στα καταστήματα, στα εστιατόρια είναι φιλικοί και χαλαροί.
Έτσι πήρα τις συμβουλές μου και από τον παραγωγό της λαϊκής:
-Αν θα πάρεις από αυτά να τα μαγειρέψεις με σκορδόχορτα και μου έβγαλε μισό ματσάκι λεπτά χόρτα που μοιάζανε με φρέσκα σκόρδα αλλά πολύ λεπτά χωρίς το κεφαλάκι στην άκρη, με δυνατό άρωμα αλλά διακριτική γεύση. Αυτά τα χόρτα γίνονται εκτός από γιαχνί και ωραία πίτα.
Από μέσα μου σκέφτηκα ότι δεν πιστεύω οι ντόπιες Κρητικές να δίνουν τόσα χρήματα για γέμιση στην πίτα. Αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις.
Τα νόστιμα χορταράκια τα συνδύασα με μία ολόφρεσκια παλαμίδα, την οποία έψησα στο φούρνο με μάραθο και λεμόνι.
Εντυπωσιάστηκα από τον ψαρά όταν με ρώτησε αν τα θέλω φιλέτο, σα να ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο. Βέβαια έβγαλε μόνο το κεντρικό κόκαλο, αλλά κάτι ήτανε και αυτό.

Για δύο άτομα
250γρ γιαχνερά
½ ματσάκι σκορδόχορτα
1 πορτοκάλι
½ ματσάκι μάραθου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ψάρι
1 παλαμίδα 700γρ καθαρισμένη σε φιλέτα
1 λεμόνι
λίγα κλαδάκια μάραθου
αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λαδόχαρτο για το ψήσιμο
Καθαρίζω τα χορταράκια από τα σκληρά κοτσανάκια τους. Πλένω καλά καλά χορταράκια και τα στραγγίζω. Ψιλοκόβω τα σκορδόχορτα και τα ζεσταίνω στο ελαιόλαδο, προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και σιγανομαγειρεύω για 20΄. Κλείνω τη θερμοκρασία μόλις βεβαιωθώ ότι τα χορταράκια μέλωσαν.




Ενώ βράζουν τα χορταράκια προθερμαίνω το φούρνο για το ψάρι.
Πλένω και αλατίζω το ψάρι. Πλένω το μάραθο και κόβω τα λεμόνια σε φέτες. Στρώνω σε ένα ταψί ένα λαδόχαρτο ακουμπάω το ψάρι, απλώνω από πάνω του το μάραθο, ραντίζω με το ελαιόλαδο και καλύπτω με τις φέτες του λεμονιού. Ψήνω στις αντιστάσεις για 25΄.



Σερβίρω το ψάρι με τα ντελικάτα χορταράκια.