Τουρτα πατατοσαλατας με καπνιστη πεστροφα. Potato salad cake with smoked trout.



Πίσω από τη φωτογραφία μιας ανάρτησης κρύβεται μία ολόκληρη επιχείρηση. Η σκέψη, η έρευνα, η οργάνωση, η έρευνα αγοράς, οι τελικές προμήθειες, το μέτρημα των υλικών, το ζύγισμα, η καταγραφή, η φωτογράφιση των υλικών, η προετοιμασία, η φωτογράφιση της προετοιμασίας, το μαγείρεμα, η φωτογράφιση του μαγειρέματος, το foodstyling, η φωτογράφιση του τελικού αποτελέσματος και δε σταματάμε εδώ. Στο δεύτερο στάδιο όλα πρέπει να επεξεργαστούν , να γραφούν κείμενα και να δημοσιοποιηθούν.
Φανταστείτε τώρα το πρώτο στάδιο να μη πραγματοποιείται μόνιμα σε μία κουζίνα αλλά σε δύο ακόμη και τέσσερα σπίτια.  Στο διαμέρισμα, στο χωριό , στα παιδιά. Η πιο βασική δυσκολία όταν δεν λειτουργείς σε μία μόνιμη βάση είναι ότι δε γίνεται να έχεις όλα τα ωραία εργαλεία της κουζίνας εις διπλούν και δε γίνεται και να τα μεταφέρεις μπρος πίσω. Αυτό παθαίνω το Σαββατοκύριακο.

Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που πρέπει να παίρνω μαζί μου για το κτήμα στο χωριό. Τις περισσότερες φορές καταφέρνω να τα πάρω όλα, τα προσωπικά μας είδη, είδη κουζίνας, είδη για φωτογράφιση κλπ κλπ κλπ, αλλά αυτή τη φορά ξέχασα το κυριότερο: τη φωτογραφική μηχανή. Τζάμπα όλα τα σχέδια, τα ψώνια, αλλά την τελευταία στιγμή σκέφτηκα το tablet .  Έτσι λοιπόν έκανα την πρώτη φωτογράφιση με το tablet μου και δεν πήγε χαμένη η σχεδίαση και η οργάνωση (μεγάλη εισαγωγή για να δικαιολογήσω την χαμηλή ποιότητα των φωτογραφιών).

Η ευπαρουσίαστη ορεκτική τούρτα, έχει λίγα υλικά: πατάτες, οι οποίες βράσανε μαζί με φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, από τον αρωματόκηπό μου και εκλεκτή ελληνική καπνιστή πέστροφα που την προτιμώ από τον καπνιστό σολωμό.

Η τούρτα ήταν ένα ακόμη πιάτο στο τραπέζι της Ελένης , οικοδέσποινας της 25ης Μαρτίου.




Για 4 άτομα



200γρ καπνιστή πέστροφα

2 μεγάλες πατάτες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

φυλλαράκια άνηθου χωρίς τα κοτσανάκια

3 κουταλιές ελαιόλαδο

χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού

3 – 4 μεγάλα φύλλα φρέσκου φασκόμηλου

αλάτι , μαύρο πιπέρι

Προαιρετικά για να δροσίσει η σαλάτα κόβω λίγες φετούλες αγγουριού και στολίζω με μία κατακόκκινη καρδούλα ντομάτας.

Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τις βάζω να βράσουν μαζί με τα φύλλα του φασκόμηλου. Παράλληλα πλένω και ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, χωρίζω τη πέστροφα σε μικρά κομματάκια, ξύνω το λεμόνι και στύβω το χυμό του.

Στραγγίζω τις πατάτες και τις ανακατεύω έτσι όπως είναι ζεστες με το κρεμμυδάκι, το ξύσμα, την πέστροφα, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύω το ελαιόλαδο με το χυμό και το προσθέτω και αυτό στη σαλάτα. Δίνω ένα κυκλικό σχήμα στην πατατοσαλάτα, πασπαλίζω με τον άνηθο και στολίζω με το αγγουράκι και την καρδιά της ντομάτας.