Σαλατα κοκκινου λαχανου με πατατες και αρωμα του μαραθοσπορου. Red cabbage salad with potatoes and fennel seeds.





Η κεραμική σαλατιέρα, αποκτήθηκε μετά από ταξίδι μας στο νησί της ελιάς: τη Λέσβο. Την προώριζα για δώρο αλλά πρώτη φορά δεν μπορούσα να αποχωριστώ το όμορφο πιάτο και τελικά το δώρισα στον εαυτό μου. Μία άλλη πιατέλα πήρε τη θέση της και πήγε στον προορισμό της.
 Πολλές φορές διασκεδάζω με τους ανυποψίαστους συνδαιτημόνες μας που προσπαθούν να τσιμπήσουν τις ελιές νομίζοντας ότι είναι αληθινές.
Η σαλάτα δεν έχει ελιές, θα μπορούσε να έχει, αντί για ελιές έβαλα αγγουρακια τουρσί και πατάτες βραστές που την κάνουν χορταστική και αποτελεί ένα τέλειο συνοδευτικό για ψαράκι.

Για 3 άτομα
250γρ κόκκινο λάχανο
1 καρότο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι σέλινο
3 πατάτες1
2-3 αγγουράκια τουρσί
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
2 κουταλιές ξίδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες. Βράζω τις πατάτες με νερό μαζί  με τους μαραθόσπορους και το ξίδι μέχρι να μαλακώσουν.
Ενώ βράζουν οι πατάτες, πλένω και ετοιμάζω τα λαχανικά. Αφαιρώ  το κεντρικό σκληρό κομμάτι-καρδιά του λάχανου, το κόβω σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια το αλέθω στον πολυκόφτη.  Αλέθω και το καρότο και τα πράσινα αρωματικά και ψιλοκόβω τα αγγουράκια.
Στραγγίζω τις πατάτες, τις κόβω σε ακόμη μικρότερα κομμάτια  και τις ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάω με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού, προσθέτω αλάτι, μαύρο πιπέρι και περιχύνω τη σαλάτα. Ανακατεύω καλά καλά. Έτοιμη!