ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ MOΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΤΗΝ AGROWEEK ΤΗΣ ERT3.

Εδώ έχω και τις ακριβείς συνταγές της εκπομπής


Η πρώτη το κυρίως πιάτο
Μοσχάρι αβγολέμονο με κολοκυθάκια και μελισσόχορτο.

Ανοιξιάτικη νόστιμη συνταγή: μοσχάρι με μελισσόχορτο, με λεμονάτες νότες και τη μοναδική ελληνική σάλτσα του αβγολέμονου. H συνταγή είχε βιολογικά κολοκυθάκια, λεμόνι, αβγά και φυσικά το μελισσόχορτο από τον αρωματόκηπό μου με πλήρως ελεγμένη καλλιέργεια χωρίς επεμβάσεις και ραντίσματα.

για 6 μερίδες
1400γρ σπάλα από μοσχάρι
1500γρ κολοκυθάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι άνηθου
μισό ματσάκι μαϊντανού
αντίστοιχη ποσότητα κλαδάκια φρέσκου μελισσόχορτου
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
2 αβγά
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ζωμό που θα βράσει το μοσχάρι
3-4 κλαδάκια τσάι του βουνού
3 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου
λίγα φύλλα φρέσκου θυμαριού
½ κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου
½ κουταλάκι σπόρους σετσουάν
κοτσάνια από τον άνηθο, το μαϊντανό και το μελισσόχορτο


Ζητάω από το χασάπη να μου κόψει από σπάλα μοσχαριου μικρές λωρίδες. Πλένω το κρέας, τυλίγω κάθε λωρίδα σε ρολάκι και το στερεώνω με μία οδοντογλυφίδα. Τυλίγω με αυτό τον τρόπο τα ρολάκια για ένα και μόνο λόγο: για να είναι όμορφα στην τελική παρουσίαση. Ετοιμάζω το ζωμό βράζοντας όλα τα υλικά για 20΄. Στραγγίζω τον μοσχοβολιστό ζωμό και το διατηρώ ζεστό.Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω τα αρωματικά και τα κρεμμυδάκια. Το μελισσόχορτο θα το ψιλοκόψω τελευταία στιγμή γιατί αλλιώς θα χάσω το απαλό του άρωμα και την λεπτή του γεύση
Ζεσταίνω καλά το ελαιόλαδο και ροδίζω τα ρολάκια και από τις δύο πλευρές, προσθέτω το ξύσμα, μαύρο πιπέρι, τα κρεμμυδάκια και το μισό ζωμό και βράζω το κρέας για 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. Ελέγχω αν έχει βράσει και αν χρειαστεί βράζω ακόμη λίγη ώρα.  Ενώ βράζει το μοσχάρι, πλένω, καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κολοκυθάκια. Βγάζω τα ρολάκια, αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες και τα διατηρώ ζεστά. Προσθέτω στην κατσαρόλα με τα ζουμάκια του μοσχαριού τα κολοκυθάκια, τα ψιλοκομμένα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι, τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζω για άλλα 15λεπτά. Κόβω τελευταία το μελισσόχορτο, το βάζω μέσα στα κολοκυθάκια, προσθέτω και τα κρέατα και βράζω το φαγητό για να δέσουν οι γεύσεις για άλλα 2 λεπτά.
Ετοιμάζω το αβγολέμονο. Ξεχωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάω καλά τα ασπράδια, προσθέτω τους κρόκους, το χυμό του λεμονιού και ανακατεύω καλά καλά. Σιγά σιγά κουταλιά κουταλιά ενσωματώνω στα αβγά το ζωμό του φαγητού. Το ιδανικό είναι να βάλω όλο το ζωμό μέσα στα αβγά. Ρίχνω το μείγμα του αβγού μέσα στην κατσαρόλα και την κουνάω με τα χέρια μου με κυκλικές κινήσεις για να μη κόψουν τα αβγά.


2ο πιάτο
Η ορεκτική σαλάτα 
Τούρτα σαλάτας με ψωμί ολικής άλεσης και αλοιφή ανεβατού. 

Η πολύχρωμη αλμυρή τούρτα έχει τα εξής λαχανικά: μαρούλια, καρότα, ντοματίνια και  πιπεριές. Η τούρτα έχει 4 στρώσεις ψωμιού και μία συνδετική αλοιφή ανεβατού. Ένα όμορφο καλοστημένο και χορταστικό πρώτο πιάτο  για να ακολουθήσει το κυρίως πιάτο ή και να το συνοδεύει.
Για 6 άτομα
Για την τούρτα
15 μικρές φέτες από ένα ελαφρά μπαγιάτικο ολικής άλεσης
ψωμί ή από ένα καλής ποιότητας ψωμί του τοστ
μερικά φύλλα πράσινου μαρουλιού
μερικά φύλλα κόκκινου μαρουλιού
3-4 μέτριες  κόκκινες πιπεριές
2 πράσινες πιπεριές
λίγες φλούδες πικάντικης βιολογικής γραβιέρας
3 ρεπανάκια
15 ντοματίνια, σε σχήμα βελανιδιού και στρόγγυλα μπλε μαύρα
1 καρότο
Για την αλοιφή
300γρ ανεβατού
100ml στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά  μουστάρδα απαλή
μαύρο πιπέρι

Όταν στηθεί η τούρτα σαλάτα θα χρειαστουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι.

επίσης χρειάζομαι και ένα στεφάνι-φόρμα τσέρκι με διάμετρο περίπου 22 εκατοστά. Έχω ένα πολύ βολικό που ανοίγει με ένα έλασμα σε πολλά μεγέθη.
Τι κάνω:
Ανακατεύω όλα τα υλικά της αλοιφής.
Κόβω τις κόρες από το ψωμί και το κόβω σε φέτες. Κόβω τις φέτες σε πιο μικρά κομμάτια για να μην έχω κενά στις στρώσεις.
Κόβω τα ρεπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες.
Κόβω στα δύο τα ντοματίνια, κόβω σε κυβάκια την πράσινη και την μία κόκκινη πιπεριά και σχηματίζω αστεράκια και καρδούλες από τις δύο κόκκινες πιπεριές.
Συνθέτω την τούρτα:
1η στρώση: Παίρνω την πιατέλα βάζω μέσα στη φόρμα μία στρώση ψωμάκια, απλώνω λίγη από την αλοιφή τυριού, αραδιάζω φυλλαράκια από το πράσινο μαρούλι και τα κομματάκια της πράσινης πιπεριάς. Πατάω ελαφρά με τα χέρια μου για να κολλήσουν τα λαχανικά πάνω στα ψωμάκια.
Στρώνω τη 2η σειρά ψωμάκια, απλώνω πάλι λίγη αλοιφή, τα κόκκινα μαρουλάκια και τα κομματάκια της κόκκινης πιπεριάς.
Στρώνω την 3η σειρά ψωμάκια, αλείφω και βάζω τις φλούδες της γραβιέρας και φλούδες από το καρότο. Για τις φλούδες από το καρότο χρησιμοποιώ τον αποφλοιωτή των λαχανικών.
Στρώνω την 4η σειρά ψωμάκια, αλείφω και στολίζω με τα ντοματίνια, τις φέτες από τα ρεπανάκια και τις καρδούλες και τα αστεράκια της κόκκινης πιπεριάς.
Βγάζω σιγά σιγά το στεφάνι, αραιώνω με 2 κουταλιές νερό την αλοιφή που περίσσεψε και την αλείφω πάνω σε κομματάκια πράσινου μαρουλιού με τα οποία στολίζω τα τοιχώματα της τούρτας.
Πασπαλίζω την τούρτα με λίγο αλάτι και την ραντίζω με το ελαιόλαδο.

3ο πιάτο
Το γλυκό του γεύματος
Τούρτα με κρέμα, μπισκότα, φράουλες και τσάι του βουνού

Το εύκολο, γρήγορο και ελαφρύ γλυκό συμπλήρωσε το μενού για την εκπομπή με τα βιολογικά προϊόντα της AGROWEEK .
Γλυκό με μπισκότα πτι μπερ, κρέμα ζαχαροπλαστικής με άρωμα πορτοκαλιού και τσαι του βουνού και επικάλυψη μίας γρήγορης μαρμελάδας φράουλας με άρωμα πάλι από τσάι του βουνού. Τα φρούτα το γάλα και το πορτοκάλι ήταν βιολογικά προϊόντα.
Η φόρμα για αυτή την τούρτα είναι 20 εκατοστών
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 2 ώρες, μαζί με το χρόνο που απαιτείται για να κρυώσει καλά η κρέμα
για την κρέμα
500γρ γάλα
200ml πλήρης κρέμα γάλακτος
70γρ αλεύρι
2 αβγά
90γρ ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
2-3 κλαδάκια τσάι του βουνού

Για το κτίσιμο
 50 περίπου μπισκότα πτι μπερ με γεύση κακάο

Για την επικάλυψη της τούρτας
14-15 μέτριες φράουλες
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα κλαδάκια τσάι του βουνού
½ φλιτζάνι νερό

Ετοιμάζω την κρέμα η οποία πρέπει να κρυώσει και να μπορεί να κτίζεται
Αφαιρώ το μισό γάλα και ζεσταίνω καλά το υπόλοιπο μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτω το τσάι του βουνού σκεπάζω την κατσαρόλα και τα αφήνω να μοσχομυρίσουν από το αρωματικό. Στην εκπομπή λόγω έλλειψης χρόνου και συγκέντρωσης το έκανα λίγο διαφορετικά, οπότε θα πρέπει να το διευκρινίσω ότι έτσι όπως το περιγράφω τώρα είναι το σωστό.
Με το υπόλοιπο γάλα διαλύω το αλεύρι.
Ανακατεύω τα αβγά. Προσθέτω όλα τα υλικά μέσα στο γάλα και σιγοβράζω σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς για να μη πιάσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Σταματώ τη θερμοκρασία και αλλάζω σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα η κρέμα.
Σκεπάζω με μία μεμβράνη την κρέμα για να μη πιάσει κρούστα και την αφήνω να κρυώσει.
Ετοιμάζω την επικάλυψη της τούρτας που στην ουσία είναι μία γρήγορη μαρμελάδα
Πλένω, ψιλοκόβω τις φράουλες και τις βάζω να σιγοβράσουν μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και το τσάι του βουνού για 15΄ μέχρι να μελώσουν και να σχηματιστεί ένα ωραίο σιροπάκι.
Κτίζω την τούρτα .
Βάζω πάνω στην τουρτιέρα μου ένα στεφάνι φόρμα, παίρνω ένα ένα μπισκότο, το αλείφω με την κρέμα, η οποία είναι σφικτή και δεν τρέχει, και τα βάζω κυκλικά μέσα στη φόρμα. Σχηματίζονται στρόγγυλες σειρές, μέχρι να γεμίσουν τη φόρμα ως το κέντρο της.
Βάζω από πάνω κρέμα.
Βγάζω τη φόρμα και αλείφω με κρέμα γύρω γύρω στα τοιχώματα και από πάνω.
Καλύπτω με την κρύα μαρμελάδα και στολίζω με φρέσκες φράουλες.