ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Roasted potatoes with rosemary, a Mediterranean taste.




Βασικά τις πατάτες τις μαγείρεψα για αυτή τη δανεική από το χωριό παλιά και λίγο κιτς πιατέλα της δεκαετίας του 70, που ήθελα πάρα πολύ να φωτογραφήσω.
Δώρο γάμου της Σούλας μας, 40 χρόνια πριν το πήρε στη σακούλα από το κατάστημα και πήρε το λεωφορείο να το πάει στο χωριό στο σπίτι της. Μαζί με την πιατέλα ήταν και μία ασορτί φοντανιέρα με καπάκι με τα χρυσά τελειώματα και χρυσά ποδαράκια. Η Σούλα ξέχασε ότι είχε ευαίσθητο φορτίο και συγκρούστηκε με τον σάκο ενός φαντάρου. Ο ήχος σπασμένης πορσελάνης την προσγείωσε. Το καημένο το παιδί είπε ένα συγνώμη και έφυγε. Και τι να έκανε? Και έτσι έμεινε ορφανή η πιατέλα και αμήχανη η Σούλα μπροστά στην συγγενή που είχε κάνει το δώρο και αδίκως έψαχνε με τα μάτια το σπίτι για να δει το δεύτερο ταίρι του σετ.
Και ακόμη μία πιο αστεία ιστορία ξέρω με σύγκρουση στο δρόμο και ζημιά σε ευαίσθητα φορτία.
Μουσικός, με το τσέλο της, γυρνάει σπίτι της ανάμεσα από την λαϊκή που υπάρχει κάθε Τετάρτη κάτω από το σπίτι μας. Περνάει κάποιος με μία σακούλα πατάτες και κοπανάει το τσέλο και σπάει τη ράχη. Μας το έλεγε η γυναίκα με μεγάλο καημό και εμένα μου ερχόταν να γελάσω. Ο υπαίτιος της ζημιάς είπε ωχ συγνώμη αλλά τι να το κάνεις. Πληρώνει η συγνώμη τη ζημιά? Κάνα δύο μήνες πήρε το τσέλο να επισκευαστεί, στη Γερμανία παρακαλώ και έμεινε η ορχήστρα ορφανή από το συγκεκριμένο τσέλο.


Και έτσι λοιπόν επειδή λατρεύω τα σκεύη που κουβαλούν και μία ιστορία πάνω τους με την πρώτη ευκαιρία σέρβιρα αυτές τις νόστιμες πατάτες φούρνου που συνόδευσαν τον κουκουλωτό γάβρο. Τη συνταγή για το γάβρο θα τη βρείτε εδώ: https://aromatikesistories.blogspot.gr/2017/04/baked-anchovies-with-vegetables.html . Οι πατάτες είναι από έξω τραγανές και μέσα αφράτες, λιώνουν στο στόμα και αφήνουν διακριτικά το βαθύ άρωμα και τη γεύση του δενδρολίβανου.
Συνοδευτικό για ένα ψάρια, ή φιλέτα κοτόπουλου.

Βέβαια τρώγονται και μόνες τους με μαρούλι σαλάτα, ελιές και φέτα λαδορίγανη
Οι ποσότητες που δίνω ήταν συνοδευτικές πατάτες για τη συνταγή με τον κουκουλωτό γάβρο για 3 άτομα
6 μέτριες πατάτες
2 κουταλιές φρέσκες βελόνες δενδρολίβανου
2 δαφνόφυλλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζω, πλένω τις πατάτες και τις κόβω στα 4. Βράζω τις πατάτες μαζί με τα δαφνόφυλλα για 4 λεπτά. Ψιλοκόβω τις βελόνες, στραγγίζω τις πατάτες και τις ανακατεύω με το ελαιόλαδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι και τις απλώνω πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ένα ταψί. Ψήνω τις πατάτες για 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο .