ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ. FIG SPOON DESERT. DEDICATED TO MY MOTHER.


Αφιερωμένο στις μαμάδες που δεν είναι κοντά μας.
Είναι στιγμές που ψάχνω τη μητέρα μου. Να όπως αυτές τις στιγμές που καταπιάστηκα να κάνω ένα από τα πιο απαιτητικά γλυκά του κουταλιού. Ήθελα να είναι εδώ να συγκρίνουμε τι έκαναν τότε τι κάνουμε τώρα. Να κάνω την έξυπνη με τα δεκανίκια του Ιντερνετ και των δεκάδων βιβλίων και περιοδικών που μου δίνουν παραπλανητικές κάποιες φορές είναι η αλήθεια πληροφορίες. Να ρωτήσουμε θείες και γνωστές, να γελάσουμε και φυσικά να κάνουμε τη δική μας εκδοχή. H μαμά μου τα κατάφερνε σε αυτά τα πράγματα και το κυριότερο είχε μνήμες. Στη φωτογραφία δεν είναι η κυρία από το χωριό που πήγε στη βρύση να γεμίσει το κανάτι. Επίσκεψη στο χωριό έκανε, ζήσαμε αρκετά χρόνια στη Γερμανία και αυτές ήταν οι καλοκαιρινές μας διακοπές.
Μόνη μου λοιπόν με σύμβουλο τη Σούλα, η οποία μου πρόσφερε τα σύκα αποφάσισα πως θα τα κάνω. Ζύγισα τα φρούτα, τη ζάχαρη το νερό και προχώρησα.
Η δική μου εκδοχή είναι απλή, το φρούτο και η ζάχαρη.


Το σύκο είναι από τα φρούτα που γίνονται με κάποια επιπλέον διαδικασία ξεπικρίσματος όπως και το περγαμόντο ή το μανταρίνι και χρειάζονται απαραιτήτως γάντια για το καθάρισμα, αλλιώς και τα χέρια θα βάψουν αλλά και φαγούρα θα προκληθεί.
Δεν έβαλα ούτε γαλαζόπετρα ούτε ξινό, ούτε αρωματικά όπως γαρύφαλλο ή κανέλλα ή βανίλια. Το σύκο έχει τόσο έντονο άρωμα που είναι κρίμα να το αλλοιώσεις.
Το σύκο θέλει διπλάσια ζάχαρη από ότι το βάρος του λόγω του όγκου του και λόγω του ότι ρουφάει σαν σφουγγάρι στο εσωτερικό του σιρόπι, για αυτό και χρειάζεται νερό στο βράσιμο με τη ζάχαρη.
Επίσης στα βάζα πρέπει να καλύπτεται από το σιρόπι γιατί αλλιώς θα στεγνώσει και δε θα διατηρηθεί σωστά. Μπορεί τα σύκα να φαγωθούν και το σιρόπι να περισσέψει αλλά δεν πάει χαμένο, γλυκαίνει το γιαούρτι, τα δημητριακά ή το παγωτό.
Αυτή η εποχή έχει τα κατάλληλα άγουρα συκαλάκια, οπότε αν σας αρέσει το γλυκό αυτό αξίζει να το προσπαθήσετε.
H μητέρα μου απεβίωσε στις 7 Μαΐου του 2011, πάνε 6 χρόνια.

Υλικά
 για 1 βάζο των 850ml και για 2 βάζα των 400ml
400γρ άγουρα σύκα, τα δικά μου ήταν 30 μικρά
1.200γρ ζάχαρη + 500ml νερό (περίπου 2 φλιτζάνια)
χυμός ενός λεμονιού
1 φλιτζάνι αμύγδαλα, 
ξυλάκι για σουβλάκι
γάντια για τα χέρια 

Η διαδικασία θα πάρει 2 ώρες περίπου για το ξεπίκρισμα και ακόμη μισή ώρα για το βράσιμο.
Πλένω καλά τα σύκα. Έκοψα ένα σύκο για να δω αν έχει σπόρια και είδα ότι δεν έχει. Κόβω τα κοτσανάκια τους κυκλικά όπως τις μπάμιες για να μείνει η κορυφούλα τους
Αφαιρώ από το πίσω μέρος του σύκου ένα μικρό κομμάτι που είναι σκληρό.
Βάζω να βράσει νερό και ρίχνω μέσα τα σύκα.  Στραγγίζω τα σύκα και τα βάζω σε κρύο νερό. Στραγγίζω από το κρύο νερό και τα πιέζω απαλά με το χέρι μου για να βγεί το νερό που μπήκε μέσα στο σύκο.  Μερικά θα σχιστούν από το μέρος που βγαίνει το νερό αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, μόλις βράσουν με το σιρόπι θα φουσκώσουν.
Βάζω να βράσει 2η φορά νερό και επαναλαμβάνω όλη την προηγούμενη διαδικασία.
Βάζω να βράσει 3η φορά νερό και επαναλαμβάνω ξανά το ξέπλυμα και τα στραγγίσματα.
Παίρνω ένα ένα τα σύκα και τα τρυπάω με ένα ξυλάκι για σουβλάκια από το κάτω μέρος προς το κοτσάνι μέχρι να βγεί το ξυλάκι έξω από το σύκο.
Βάζω σε μία λεκάνη το χυμό του λεμονιού με νερό και αφήνω μέσα τα συκαλάκια για 3-4 ώρες.
Ενώ τα σύκα κάθονται στο λεμόνι βάζω τα αμύγδαλα να πάρουν μία βράση, τα στραγγίζω και τα καθαρίζω από τα φλούδια τους.
Στραγγίζω τα σύκα καλά.
Βάζω τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν μία βράση. Προσθέτω τα σύκα και τα βράζω για 20΄ ελέγχοντας κάθε τόσο αν έχει δέσει το σιρόπι.  Στο τέλος του βρασίματος προσθέτω και τα αμύγδαλα.
Όταν στύβω τα σύκα κάποια άνοιγαν από το κάτω μέρος παραπάνω και όλα ζαρώνουν και δε φαίνονται όμορφα όπως σας είπα και παραπάνω αυτό μη σας επηρεάζει, δεν πειράζει. Στο σιρόπιασμα θα γεμίσουν  σιροπάκι και θα είναι όλα στρογγυλά και όμορφα.
Αφήνω τα σύκα με το σιρόπι τους για 10 ώρες και ελέγχω αν έχει αλλάξει η πυκνότητα του σιροπιού. Αν τα σύκα έχουν κρατήσει πολύ νερό μέσα τους θα αραιώσει οπότε πρέπει να τα ξαναβράσω.
Επειδή έστυβα καλά καλά τα σύκα δεν κράτησαν νερό μέσα τους και το σιρόπι έμεινε σε σταθερή κατάσταση.
Αποστειρώνω τα βάζα στο φούρνο για 15΄ στους 120ο  και τα γεμίζω με τα σύκα και το σιρόπι τους.





















στο πιατάκι δοκιμάζουμε το σιρόπι. αν κάνει αυλάκι έχει δέσει.






αυτά περίσσεψαν


στα πολυ σχισμένα μπορούμε να βάλουμε και τα αμυγδαλάκια μέσα