ΚΟΥΦΕΤΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΑΝΘΟΤΥΡΟ, ΜΕΛΙ, ΚΗΡΗΘΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΜΟΥ. KOUFETO OF SANTORINI, FRESH CHEESE, HONEY, HONEYCOMB AND MY EMBROIDERY.

Στο σπίτι των γονιών μου είχαμε πάντα μία καλή παρακαταθήκη από τρόφιμα, με μεγάλη ποικιλία και με συνεχή φροντίδα για την ανανέωση των ποσοτήτων. Τα περισσότερα ήταν χύμα από γνωστούς παραγωγούς ή από ένα καλό μπακάλικο της αγοράς Μοδιάνο. Ρύζι με τα κιλά, ζάχαρη, τενεκέδες ελαιόλαδου, όσπρια, σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αλεύρι, μέλι, τουρσιά, βότανα για ροφήματα, λικέρ σπιτικά και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Θυμάμαι ότι με το μέλι χαρίζανε συνήθως οι παραγωγοί και ένα κομμάτι κηρήθρας. Φρέσκο ψωμί, βούτυρο, μέλι και ένα μικρό κομμάτι κηρήθρας ήταν το αγαπημένο πρωϊνό του πατέρα μου. Εγώ απορούσα με τους γονείς μου οι οποίοι μασούσαν την κηρήθρα σαν μαστίχα, γνωρίζοντας από τότε τις ωφέλιμες ιδιότητες του μοσχοβολιστού και ευεργετικού κεριού.


Την κηρήθρα αυτή λοιπόν, η μαμά μου την καθάριζε από το μέλι, την έπλαθε ζεσταίνοντας τη και σχημάτιζε μία μικρή μπαλίτσα. Με αυτή την μπαλίτσα ‘κερώναμε΄ την χρυσοκλωστή για το κέντημα. Αυτό το κεντητό καρέ κέντημα, είναι εργασία της εφηβικής μου ηλικίας, απορώ πως το έκανα, είναι όλο τοις μετρητοίς, με πολύ λεπτές κλωστές και χρυσό νήμα, γεμάτο, με απίστευτη δουλειά και ένα πολύ πυκνό καμβά. Δε φτάνει που ήτανε μπελάς το κέντημά του, έπρεπε και να περνάμε την χρυσοκλωστή με το κερί για να μπορούμε να το περάσουμε καταρχάς από την βελόνα και στη συνέχεια να μη μας ξεφτίζει για να γίνεται ομοιόμορφα το κέντημα. Πάνε αυτά πια, δε βοηθάει και η όραση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα τεράστιο μεγεθυντικό φακό για να τα βγάλω πέρα. Εξάλλου προτιμώ το πλέξιμο χίλιες φορές.
Το γλυκό λοιπόν αυτό που θα σας περιγράψω έχει κηρήθρα, ανθότυρο, μέλι και ωραία αμύγδαλα. Βασίζεται στο κουφέτο της Σαντορίνης, ένα παραδοσιακό γλυκό με μέλι και αμύγδαλα, το οποίο προσφερόταν σε γάμους και εξαιρετικές περιπτώσεις και το συνδυάζω με ένα ωραίο ελληνικό παραδοσιακό ανθότυρο και το κερασάκι στην τούρτα: ένα μικρό κομμάτι κηρήθρας!
Χρειάζομαι
καλό ανθότυρο
αμύγδαλα
καλό θυμαρίσιο μέλι με την κηρήθρα του
μία τσιμπιά κοπανισμένου γαρύφαλλου
Τι κάνω:
Ζεματάω τα αμύγδαλα για 2 λεπτά σε βραστό νερό. Στραγγίζω τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζω. Ψήνω τα αμύγδαλα για 10΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο.
Κόβω το ανθότυρο προσεκτικά σε όμορφα τρίγωνα βάζω γύρω γύρω και από πάνω τα αμύγδαλα, περιχύνω με το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι και στολίζω με την κηρήθρα.
 Ένα πολύ μικρό αέρινο συννεφάκι από κοπανισμένο γαρύφαλλο δίνει μία εξωτική νότα Μέσης Ανατολής.
Χωρίς πολύ κόπο έχετε ένα ελληνικό cheesecake. Δεν χρειάζεστε το μπισκότο, το αναπληρώνει το αμύγδαλο.






**