ΨΑΡΙ ΤΣΙΛΑΔΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ. FISH WITH RAISINS, TOMATOES AND ORANGE JUICE, TRADITIONAL DISH FROM THE CITY OF KALAMATA.


Θέλω πολύ να πάω στην Καλαμάτα και όχι για να γυρίσω με ένα από τα πολυτραγουδισμένα της μαντήλια. Είναι μία πόλη με τη δική της καθαρή κρυστάλλινη παραλία και οι τυχεροί κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της κάνουν τη βόλτα και το μπάνιο τους ξένοιαστοι και επιστρέφουν σε 10΄ σπίτι τους. Παράδεισος!
Πίσω από την πόλη και το λιμάνι της προβάλλει επιβλητικά ο Ταϋγετος, η μεγαλύτερη οροσειρά της περιοχής και σημαντικό οικοσύστημα για την χλωρίδα και πανίδα που βρίσκουν εδώ καταφύγιο. Αφήνεις τη θάλασσα και βρίσκεσαι στη στιγμή σε δροσερά δενδροσκέπαστα μονοπάτια σε όμορφα φαράγγια και επιβλητικές βουνοκορφές.
 Τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, οι πανέμορφες ελιές, τα περιβόλια με τα νόστιμα λαχανικά, έχουν κάνει την Καλαμάτα έναν αξιόλογο γαστρονομικό προορισμό. Η συνταγή μου ψάρι τσιλαδιά, είναι κλασσική πολύ γνωστή, πολύ ιδιαίτερη διότι συνδυάζει τις σταφίδες με το ψάρι. Πως προέκυψε? Εισαγωγαί-Εξαγωγαί!
Εισαγωγές παστού μπακαλιάρου, εξαγωγές σταφίδας και ο γάμος των δύο υλικών έγινε σε κάποιο καπνισμένο μικρό κουζινάκι στο πολύβουο τότε μεσσηνιακό λιμάνι. Ποτέ δε θα μάθουμε πως.

Από τότε ήταν απαραίτητο πιάτο συνήθως τις ημέρες της νηστείας με παστό μπακαλιάρο που όμως δεν είναι πια επιλογή μου. Προτιμώ τα φρέσκα ψάρια
Ιδού η συνταγή με λίγα υλικά, αλλά εκλεκτά και νόστιμα.
Για 2 άτομα
500γρ φιλέτο δροσίτη (είδος γαλέου πολύ νόστιμου που συνηθίζεται για αχνιστό ή ψητό)
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 ντομάτες
χυμός ενός πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες




2 φυλλαράκια φασκόμηλου
αλάτι, χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι

Πλένω, και αχνίζω το ψάρι στο ελαιόλαδο και το χυμό του πορτοκαλιού και στη συνέχεια το πασπαλίζω με αλάτι και αρκετό πιπέρι. Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και την ντομάτα. Βγάζω το ψάρι από το σκεύος προσθέτω το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τις σταφίδες, τα φασκόμηλα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζω για 15΄ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Σερβίρω το ψάρι με την σάλτσα του.

H συνταγή είχε αναρτηθεί στο πλαίσιο στης συμμετοχής μου στο διαγωνισμό «Vimagourmetfoodblogawards». και το θέμα που διαγωνίστηκα ήταν γαστρονομικοί προορισμοί στην Ελλάδα και γεύματα στο αεροπλάνο.
Το μενού που ετοίμασα για να τιμήσω την ωραία Καλαμάτα είχε ψάρι τσιλαδιά, κιτσόπιτα παραλλαγή της διάσημης αλευρόπιτας και ένα ωραίο κέρασμα με σοκολάτα και αρώματα της συκομαίδας.