ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΑΛΕΟΥ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ. SPICY BAKED FISH BURGERS AND ZUCCINI

Ε ρε μάνα! Ε ρε μάνα! τι διάολο? με τις κάνουλες έτρωγες τη σκορδαλιά και βγήκε σα γαλέος?
Γαλέος η Γεωργία Βασιλειάδου στην ταινία: «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» όπου θέλει απεγνωσμένα να παντρευτεί παρόλο το περασμένο της ηλικίας της. Υποψήφιος γαμπρός ο Νίκος Ρίζος, χαριτωμένος, κομψός, νέος αλλά πολύ απελπισμένος.


Ο γαλέος το μικρό φαφούτικο σαν εξωγήινο ον σκυλοψαράκι του βυθού είναι σίγουρα πολύ πιο άσχημο από την ανεπανάληπτη Γεωργία Βασιλειάδου. Ο δικός μου γαλέος ζύγιζε περίπου 1800γρ από τα βαθιά κρητικά νερά του Λασιθίου και με την αποτρόπαια πλην όμως απαραίτητη διαδικασία του γδαρσίματος και της αποκεφάλισης του, κατέληξε σε ωραία αχνορόδινα φιλετάκια που μυρίζανε θάλασσα και όχι σκυλόψαρο και ζυγίζανε 1200γρ. 



Για να φάνε 4 άτομα μεσημεριανό και να πιούν μία ρακί με ένα γρήγορο σαγανάκι
Για 14 μπιφτεκάκια
1.200γρ καθαρισμένα φιλέτα γαλέου
2 μεγάλα κολοκυθάκια
1 φέτα ψωμί
1 ματσάκι φρέσκου δυόσμου
1 σφηνάκι ρακής
1κουταλάκι κίμινο + ½ για τα κολοκυθάκια
½ κουταλάκι κουρκουμάς + ½ για τα κολοκυθάκια
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
3 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο για τα μπιφτέκια, 2 κουταλιές ελαιόλαδο για τα κολοκύθια και 2 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί
αλάτι, μαύρο πιπέρι
γάντια για το πλάσιμο
λαδόχαρτο για το φούρνο


Κόβω σε μικρά κομματάκια τα φιλέτα του γαλέου. Προσέχω να αφαιρέσω τα κομμάτια του ψαριού που είναι σκληρά και δεν μασιούνται καθώς επίσης και τα κομμάτια που έχουν κοκαλάκι.
Αυτά τα κομμάτια τα κρατώ για ένα γρήγορο σαγανάκι.
Βάζω λίγο ελαιόλαδο, ένα σφηνάκι ρακί, μία τσιμπιά κουρκουμά, χυμό λεμονιού σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτω τα κομμάτια που κράτησα και τα μαγειρεύω για 5΄.
Συνεχίζω το μαγείρεμα
Μουσκεύω το ψωμί σε ½ φλιτζάνι νερό και ετοιμάζω τον πολυκόφτη. Αλέθω λίγα λίγα τα κομματάκια του ψαριού μαζί με το ψωμί και το δυόσμο.
Συγκεντρώνω το αλεσμένο μίγμα σε μία λεκανίτσα και προσθέτω, τα μπαχαρικά, το χυμό, το ξύσμα, αλάτι και ελαιόλαδο.
Βάζω γάντια γιατί ο κουρκουμάς βάφει έντονα τα χέρια και πλάθω στρόγγυλα πλατιά μπιφτεκάκια.
Καθαρίζω, πλένω και κόβω τα κολοκυθάκια σε μεγάλα μπαστούνια. Βάζω τα κομμένα κολοκυθάκια σε μία λεκανίτσα και προσθέτω, αλάτι, κίμινο, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι και ελαιόλαδο.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί μου και αραδιάζω τα μπιφτέκια και τα κολοκυθάκια. Ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40΄.