ΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΛΟΤΗΡΑ. SWEET AROMATIC BREAD FROM CRETE WITH MASTIHA, CINAMMON AND MOUNTAIN TEA OF CRETE.

Είμαι σε φούρνο στην Ιεράπετρα. Μαζί με όλα τα γνωστά μου νόστιμα και φρεσκοψημένα αρτοσκευάσματα, ψωμιά, κρίθινες κουλούρες, καλτσούνια, παξιμαδάκια, καλορίζικα, ανεβατά, υπάρχουν και άρτοι. Άρτοι όχι για την εκκλησιά αλλά για άμεση κατανάλωση στο σπίτι, όπως τρώμε εμείς στη Θεσσαλονίκη το τσουρέκι. Στην επίσκεψη τους στον φούρνο της γειτονιάς τους μαζί με το ψωμί τους οι Ιεραπετρίτες, προσθέτουν και έναν ωραίο περιποιημένο μοσχοβολιστό άρτο, για να το φάνε με τον πρωινό καφέ τους ή το πρωινό τους.
Ο άρτος είναι γλυκός από το μέλι και το γλυκό κρασί και αρωματικός από λογιών λογιών μπαχαρικά ανάλογα με τις προτιμήσεις του φούρναρη. Κανέλλα, μαστίχα, γλυκάνισος, βανίλια και φυσικά το άρωμα του μελιού. Χωρίς σκληρή κόρα είναι κάτι μεταξύ τσουρεκιού και νηστίσιμου κέικ.


Πόσο έχει ο άρτος ? ρωτάω την γλυκύτατη Μαρία που δουλεύει σε κεντρικό φούρνο στην Ιεράπετρα.
3,5€ φρέσκος φρέσκος σήμερα τα ψήσανε. Και ένα καλτσούνι από μένα για το καφεδάκι σας.
Και ήπιαμε έναν απολαυστικό καφέ με το κέρασμα της Μαρίας.
στον φούρνο με τα νόστιμα ψωμιά του πετρόμυλου
καλτσούνια,ανεβατά και ο άρτος
ο καφές και το κέρασμα
 
ο άρτος του φούρνου
και κομμένο 

Η δική μου εκδοχή για έναν άρτο διαμέτρου 22εκ
4 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκια
1 φακελάκι ξηρή μαγιά, ή 30γρ φρέσκια
½ φλιτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ρόφημα μαλοτήρας, χωρίζω μία κουταλιά για την επάλειψη
4 κουταλιές μέλι
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
¼ κουταλάκι κανέλα
μία τσιμπιά σκόνη μαστίχας
1 βανίλια, ή τα σποράκια από ένα παχουλό λοβό βανίλιας. Ναι παχουλό γιατί έχει και κάτι ξερακιανές που αγανακτείς μέχρι να βγάλεις από μέσα τους λίγα σποράκια. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται τα σποράκια από ολόκληρο τον λοβό.
½ κουταλάκι μπέκιν
2 κουταλιές σουσάμι για πασπάλισμα
για την επάλειψη
1 κουταλιά μέλι αραιωμένη με 1 κουταλιά ρόφημα μαλοτήρας

Στη φωτογραφία ξέχασα να προσθέσω στα υλικά την καστανή ζάχαρη. 
Θα σας πω 2 τρόπους για την μαγιά γιατί έκανα τουλάχιστον 3 δοκιμές για να πετύχω την υφή αλλά και τη γεύση του Κρητικού άρτου.
Με την ξερή: βάζω την ξερή μαζί με όλα τα υπόλοιπα στεγνά υλικά
Με τη φρέσκια: τη διαλύω μέσα στο χλιαρό ρόφημα

Βάζω να βράσει ½ φλιτζάνι νερό. Προσθέτω τη μαλοτήρα λίγο πριν αρχίσουν οι φουσκάλες βρασμού. Αφήνω το ρόφημα για 5΄σκεπασμένο. Στραγγίζω το ρόφημα και το αφήνω να γίνει χλιαρό.

Ετοιμάζω τη φρέσκια μαγιά: Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό ρόφημα προσθέτω δύο κουταλιές από το αλεύρι, το ανακατεύω καλά και το αφήνω για περίπου 15΄ή μέχρι να φουσκώσει.
Συγκεντρώνω όλα τα υλικά μπροστά μου.
Βάζω σε μία λεκανίτσα όλα τα στεγνά υλικά. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα και τελευταίο και το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να πετύχω μία ζύμη λεία και ελαστική, αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι. Σκεπάζω τη ζύμη με μία μεμβράνη και μία υγρή πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει. Κόβω ένα λαδόχαρτο στο σχήμα ενός ταψιού 22εκ. Ζυμώνω ξανά τη ζύμη, αφού έχει τριπλασιαστεί ο όγκος της και τη στρώνω πάνω στο λαδόχαρτο στο ταψί. Αραιώνω το μέλι με την κουταλιά του ροφήματος που έχω κρατήσει και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφω με τη μισή ποσότητα τη ζύμη. Πασπαλίζω με το σουσάμι και αφήνω τον άρτο να φουσκώσει και πάλι.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο και ψήνω τον άρτο για 35΄. Κλείνω τη θερμοκρασία, βγάζω τον άρτο από το φούρνο και τον αλείφω και πάλι με το μέλι. Βγάζω τον άρτο από το ταψί, τον ακουμπώ πάνω σε διπλά διπλωμένο λαδόχαρτο και το βάζω πάλι μέσα στο φούρνο για να στεγνώσει καλά.
Πρέπει να πω ότι ο άρτος μου είναι πολύ κοντά σε αυτό που έφαγα στην Κρήτη.