ΚΡΕΜΑ ΠΙΑΤΟΥ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ. VANILLA CREAM WITH RED GREEK SAFFRON.

Βάζετε συχνά στο καλάθι του σούπερ μάρκετ αυτά τα χάρτινα σακουλάκια με την σκόνη κρέμας σε διάφορες γεύσεις που απαιτούν μόνο γάλα και στη συνέχεια μόνο βράσιμο? Τότε είναι καιρός να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή η οποία θα σας δώσει πάλι την κρέμα που ξέρετε αλλά με πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα. Αρκεί να σημειώσετε τα υλικά, να ανακατέψετε με λίγη αγάπη το περιεχόμενο της κατσαρόλας και έτοιμη η κρέμα, τόσο εύκολα και απλά. Θα σας δώσω δύο εκδοχές:
βανίλια – κρόκο Κοζάνης και σε επόμενη ανάρτηση σοκολάτα .
Ο όρος κρέμα πιάτου δε συνηθίζεται πια, εμείς πιο παλιά τη λέγαμε έτσι γιατί την σερβίραμε σε πιάτο, για να κρυώσει γρήγορα και ταΐζαμε τα μωράκια μας. Τώρα πια τη σερβίρουμε σε ποτήρια, μπολάκια, φλυτζάνια με ωραίο και μοντέρνο τρόπο.
Κρέμα πιάτου λοιπόν αλλά στο ποτήρι. Όσο πιο βαθύ το ποτήρι και στενό τόσο καλύτερα, θα πιάσει λιγότερη κρούστα.
Εγώ την προτιμώ σκέτη , αλλά ταιριάζουν ανάλογα με τη διάθεσή σας, λίγα αποξηραμένα φρούτα, ένα τριμμένο μπισκότο ολικής άλεσης, ξηροί καρποί ή μία κουταλιά από  ένα καλό σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Your choice.
Για 5 μερίδες
600γρ φρέσκο γάλα
1 κρόκος αβγού
5 κουταλιές άσπρη ζάχαρη
4 κουταλιές κορν φλάορ
10 στίγματα κρόκου Κοζάνης
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι

Βάζω να ζεσταθούν τα 400γρ από το γάλα μαζί με τον κρόκο και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ανακατεύω με το υπόλοιπο γάλα τον κρόκο του αβγού, το κορν φλάορ και τη ζάχαρη και στη συνέχεια τα προσθέτω στην κατσαρόλα μου. Ανακατεύω συνεχώς το μίγμα στην κατσαρόλα, έχοντας τη θερμοκρασία σε μέτριο επίπεδο. Όταν βιάζομαι πολύ το βάζω στην υψηλότερη θερμοκρασία αλλά ανακατεύω πολύ έντονα για να μή πιάσει ο πάτος της κατσαρόλας.
Μόλις πήξει η κρέμα, κλείνω τη θερμοκρασία και βάζω το κατσαρολάκι σε κρύο νερό για να πέσει η θερμοκρασία και για να μη μου σπάσουν τα ποτήρια. Ανακατεύω και πάλι για 2-3 λεπτά και αδειάζω το μείγμα στα ποτήρια.