ΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ. Oven baked sardine burgers with aromatics.


«Ή οχτώ λογιώ φαί ή σαρδέλα μοναχή».
Ή του ύψους ή του βάθους είναι η έννοια της παροιμίας.
Σε αυτό το τραπέζι όμως η σαρδέλα δεν ήταν μοναχή. Ήρθαν τα ξαδέρφια για ένα τσίπουρο Καλλικράτεια και εκτός από αυτά τα νόστιμα μπιφτέκια ψήσαμε ψαράκια , θράψαλα, βράσαμε χταπόδι, μαγειρέψαμε γαρίδες σαγανάκι, σερβίραμε τον γαύρο μου με μαϊντανό και λεμόνι και φυσικά παρασκευάσαμε τις παραδοσιακές αλοιφές του καλοκαιριού: τζατζίκι και μελιτζάνα με μπόοοολικο σκόρδο. Ελπίζω τη Δευτέρα να μη μυρίζω στο γραφείο!!
Έτοιμες καθαρισμένες οι σαρδέλες και χωρίς το εντεράκι τους περίμεναν στη χάρτινη σακούλα για να ζυμωθούν σε αυτά τα αφράτα, αρωματικά και νόστιμα μπιφτέκια. Αυτή είναι μία από τις πολυτέλειες του να έχεις το ψαρά σου. Ακόμα και λίγο γαύρο να αγοράσεις θα τον πάρεις σπίτι έτοιμο καθαρισμένο.



Για 8 μπιφτεκάκια
300γρ φρέσκια σαρδέλα
1 χοντρή φέτα ζυμωτό ψωμί
½ ματσάκι άνηθου
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 σκελίδα σκόρδου  
1 κουταλάκι τριμμένη σατουρέγια (θρούμπι)
1 σφηνάκι τσίπουρο
ξύσμα ενός λεμονιού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Λίγα υλικά, απλά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Τώρα αν δεν έχετε θρούμπι, βάλτε ότι αρωματικό σας αρέσει, όλα ταιριάζουν: και το θυμάρι, και ο δυόσμος ή ακόμη και λίγη φρέσκια μέντα
Κόβω τις σαρδέλες σε μικρά κομμάτια. Βρέχω το ψωμί με το τσίπουρο και λίγο νερό. Πλένω καθαρίζω και ψιλοκόβω τον άνηθο. Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί και πλάθω 8 μέτρια μπιφτέκια. Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και ψήνω τα μπιφτέκια στους 200ο για 30΄. Αφήνω τα μπιφτέκια μέσα στο φούρνο για να σφίξουν και τα βγάζω προσεκτικά για να μη χαλάσει το σχήμα τους με μία σπάτουλα σερβιρίσματος.