ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΝΑ. Saint Fanourios Cake with 7 ingredients, honey and fresh cornelian cherries.

Και τελικά έγινε το μοιραίο: Κλέψανε το ποδήλατο! Τι σύμπτωση που ήθελα να κάνω φανουρόπιτα αυτή τη βδομάδα. Λέτε να μου το φανερώσει ο Άγιος? Δύσκολα. Η ζημιά έγινε μέρα μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους. Οποιαδήποτε συμβουλή για νέο ποδήλατο δεκτή! Και για την ασφάλειά του επίσης.
Η φανουρόπιτα, αυτό το πασίγνωστο απλό νηστίσιμο κέικ, σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις χαρακτηρίζεται από 3 αριθμούς: γίνεται με 7 ή 9 υλικά, κάθε 27 Αυγούστου την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Φανουρίου και αφού διαβαστεί στην εκκλησία, κόβεται σε 40 κομμάτια και μοιράζεται.
Η φανουρόπιτά μου έγινε χωρίς μίξερ, χωρίς ζάχαρη με ελάχιστα υλικά, με αρωματικό μέλι, γλυκό φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, τραγανά καρύδια και ξινούτσικα φρέσκα κράνα. Για να γλυκάνω τα κράνα τα πέρασα με λίγο μέλι στην κατσαρολίτσα. Το γλυκό φούσκωσε αρκετά καλά παρόλη την έλλειψη αβγών. Είναι τριφτό και αρκετά υγρό λόγω της έλλειψης ζάχαρης, μπορώ να πω ότι τρώγεται με το κουταλάκι σαν ρεβανί. Για να το γλυκάνω λίγο περισσότερο το ράντισα με λίγο επιπλέον καλό ανθόμελο.

Για ένα ταψί 28-30 εκατοστών

450γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέκιν
250ml ελαιόλαδο
250ml χυμό φρέσκων πορτοκαλιών
300γρ ανθόμελο + 2 κουταλιές για το μέλωμα των κράνων + 2 κουταλιές για το σερβίρισμα όλων των κομματιών
¾ φλιτζανιού καρύδια
1 φλιτζάνι ώριμα κράνα με τα κουκούτσια τους
Αρχίζω με τα κράνα: τα καθαρίζω από τα κουκούτσια τους και τα βάζω να βράσουν για 5΄με το μέλι και 2 κουταλιές νερό. Βάζω τα μελωμένα κράνα σε ένα πιάτο για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Προσέξτε τώρα τη σειρά των υλικών έχει σημασία.
Πρώτα μετράω μέσα σε ένα κανατάκι το οποίο έχει χαραγμένη την ένδειξη των 250ml, το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αδειάζω μέσα στη λεκάνη όπου θα δουλέψω το χυλό του κέικ.
Κατά δεύτερον ζυγίζω το μέλι στο ίδιο κανατάκι το αδειάζω με μεγάλη ευκολία (επειδή είναι λαδωμένο από το ελαιόλαδο) στη λεκάνη και τελευταίο μετράω το χυμό πορτοκαλιού το οποίο ξεπλένει εντελώς το κανατάκι.
Ανακατεύω καλά το μίγμα με τον αβγοδάρτη για 5΄. Εσείς αν θέλετε χρησιμοποιείστε το μίξερ σας. Προσθέτω το αλεύρι με το μπέκιν, τα κράνα και τελευταία τα καρύδια. Κόβω ένα λαδόχαρτο με τις διαστάσεις του ταψιού μου και απλώνω το χυλό.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις για 40΄. Το χάραξα σε 40 κομμάτια. Ήταν ανόμοια φυσικά διότι το ταψί είναι στρόγγυλο, αν θέλουμε ακρίβεια στα κομμάτια βοηθούν τα παραλληλόγραμμα ταψιά.