TONAKIA ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ, ΚΑΠΠΑΡΗ, ΔΙΚΤΑΜΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ. Little tunas and onions with lemon, dittany of Crete and capper.

Μαγείρεμα για τσίπουρο, ορεκτικό από την κάππαρη, λεμονάτο από τα ωραία μας κρητικά λεμόνια, αρωματικό από το επιβλητικό δίκταμο και ελαφρά καυτερό από το πιπέρι. Το μαγείρεμα ολοκληρώνεται με ένα πέρασμα από το φούρνο για να μελώσει όπως πρέπει.
Τι χαριτωμένα που είναι αυτά τα τονάκια. Δε σου κάνει καρδιά να τα καθαρίσεις. Ευτυχώς το κάνει ο ψαράς μου αντί για μένα. Μη τα προσπερνάτε, είναι πολύ σπάνια και έχουν μόνο ένα κεντρικό κοκαλάκι, ότι πρέπει για μικρά παιδιά αλλά και για ανεκπαίδευτα στη ψαροφαγία μεγάλα παιδιά. Καταλαβαίνω ότι ίσως συμπεράνει κάποιος ότι η μαγειρική μου είναι για ενήλικες. Θα απαντήσω ότι τα μικρά παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, ότι βλέπουν και αισθάνονται με τις οξύτατες αισθήσεις τους θα τα συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή. Μπορεί πολλά μικρά παιδιά να δυσανασχετούν με ψάρια στο πιάτο τους, όταν όμως τα βλέπουν να μπαίνουν συχνά πάνω στο τραπέζι θα τα αναζητήσουν στον ενήλικο βίο τους. Επίσης μία μικρή συζήτηση πάνω σε κάποια υλικά του κάθε μαγειρέματος εξοικειώνει τα παιδιά και τους κεντρίζει και το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα η κάππαρη και το δίκταμο έχουν πανέμορφα λουλούδια, δείξτε τα στα παιδιά στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, για να μη αναφέρω και το βιβλίο μας ΜΕ ΝΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ή πείτε τους ότι θα τα αναζητήσετε σε κάποιο ταξίδι στην Ελληνική φύση.
Αν θέλετε να κάνετε και κυρίως πιάτο με το ίδιο ψάρι για να φάνε και τα παιδιά μπορείτε επίσης να αγοράσετε 5-7 ψαράκια παραπάνω και να τα κάνετε μπιφτέκια όπως η συνταγή μου: 

ΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ.

Ορεκτικό λοιπόν της θάλασσας για 2-3 άτομα
3 τονάκια
8 μικρά κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδου
2 κουταλιές κάππαρη τουρσί
1 κουταλιά σούπας δίκταμο
ξύσμα ενός λεμονιού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια, τα ξεπλένω και τα μουλιάζω για λίγη ωρίτσα μέσα σε νερό. Τα στραγγίζω, καθαρίζω και το σκόρδο, προσθέτω το ξύσμα και τα αχνίζω όλα μαζί σε χαμηλή θερμοκρασία έως ότου αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα. Από το λεμόνι κόβω και μικρές φλουδίτσες είναι πολύ νόστιμες αν τις τύχεις στη μπουκιά σου και καθόλου πικρές. Προσθέτω μισό φλιτζάνι νερό και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, περίπου 20΄, γιατί τα κρεμμυδάκια θέλουν την ώρα τους. Ίσως χρειαστεί να βάλετε ακόμη λίγο νεράκι. Καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμα από το διάφανο ανοιχτό χρυσό χρώμα που παίρνουν και κλείνω τη θερμοκρασία. Πατώ και με ένα πιρούνι απαλά ένα κρεμμυδάκι και αν υποχωρεί εύκολα και ζουλιέται σιγουρεύομαι ακόμη περισσότερο. Μουλιάζω την κάππαρη σε νεράκι για να ξαρμυρίσει και τη στραγγίζω.
Πασπαλίζω τα κρεμμύδια με το δίκταμο και το πιπέρι, προσθέτω την κάππαρη, ακουμπώ ανάμεσα τα ψαράκια και τα βάζω να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 15΄.

Σερβίρεται με τσίπουρο αλλά και ουζάκι ανάλογα με τις προτιμήσεις της ημέρας.