ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΤΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΜΕ ΚΡΙΤΑΜΑ. Barbecued shrimps and mayonnaise sauce with sea fennel and garlic.

  
Αισθάνεστε αμήχανα μπροστά από τις γαρίδες που υπάρχουν στο εμπόριο, αναρωτιέστε ποια να αγοράσετε? Και εγώ πολλές φορές. Κάποτε υπήρχαν μόνο οι ελληνικές και όχι όλο το χρόνο. Τώρα έχουν γίνει σπάνιες και η τιμή τους είναι απαγορευτική για τον μέσο καταναλωτή.
Την απορία για τις γαρίδες εισαγωγής μου την έλυσε η Φωτεινή από το καλό ψαράδικο της Καλλικράτειας. Οι γκρίζες γαρίδες που προέρχονται από την Ισπανία είναι αποψυγμένες από υδατοκαλλιέργεια. Οι πορτοκαλί γαρίδες που προέρχονται από την Αργεντινή είναι πάλι αποψυγμένες αλλά προέρχονται από αλιεία.
Επειδή έχω δοκιμάσει και τα δύο είδη, οι γαρίδες της Αργεντινής είναι πιο νόστιμες και ελάχιστα πιο ακριβές, 3-4€ διαφορά.
Φυσικά οι καλύτερες είναι οι ελληνικές αλλά αυτές τις αγοράζουν πρώτα τα εστιατόρια και σπάνια υπάρχουν και στα ψαράδικα.
Επίσης ένα πολύ νόστιμο γαριδάκι έφαγα στα Δωδεκάνησα, στη Λέρο, στους Λειψούς και στην Κάλυμνο: το γλυκό εύγευστο γαριδάκι από τη Σύμη. Αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.
Αυτά λοιπόν τα λίγα για τις γαρίδες και 2 λόγια για το καθάρισμα.

Απλά θέλω να σας δείξω πόσο εύκολα καθαρίζονται οι γαρίδες από το εντεράκι τους. Μην το αποφεύγετε, να τις καθαρίζετε πάντοτε. Το εντεράκι πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί αλλιώς μπορεί να αισθανθείτε κόκκους άμμου στη μπουκιά σας. Στην ανάρτηση σας δείχνω πως καθαρίζετε την γαρίδα κρατώντας όλο το κέλυφος της για να μαγειρευτούν στα κάρβουνα ή για να γίνουν τηγανητές.




ορεκτικό για 3-4 άτομα
13 γαρίδες, περίπου 600γρ
1 κουταλιά ελαιόλαδο
χοντρό θαλασσινό αλάτι
για την αλοιφή
4 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουταλάκι δυνατή μουστάρδα
1 χεριά φρέσκα κρίταμα, από την γλάστρα μου. Εσείς έχετε βάλει στο μπαλκόνι σας κρίταμα?
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
2 κουταλάκια δυνατό ξίδι
1 μικρή σκελίδα σκόρδου

Το καθάρισμα:
Κάνω με το μαχαίρι μου ένα μικρό άνοιγμα στο πάνω μέρος της γαρίδας κοντά στο κεφάλι. Σκάβω πιο βαθιά με το μαχαίρι μου μέχρι να βρώ το εντεράκι. Το τραβώ προσεκτικά κρατώντας το με το μαχαίρι και το χέρι μου μέχρι να βγεί ολόκληρο. Εγώ συνήθως τα καταφέρνω και τα βγάζω ολόκληρα. Να ξέρετε ότι αν κόβεται το εντεράκι δεν είναι και τόσο φρέσκια η γαρίδα.
Αφού λοιπόν καθαρίζω τις γαρίδες τις πλένω καλά και τις πασπαλίζω με χοντρό αλάτι.





Για την αλοιφή:
Πλένω τα κρίταμα και τα βράζω σε 1½ φλιτζάνι νερό για 3΄. Στραγγίζω τα κρίταμα και τα αλέθω με τα υπόλοιπα υλικά της αλοιφής. Δοκιμάζω και διορθώνω αν χρειάζεται.





Ετοιμάζω τα κάρβουνα, θέλω να πω ο ψητάς της οικογενείας τα ετοιμάζει, και τις ψήνω 4΄από τη μία πλευρά και 4 από την άλλη. Ενώ ψήνονται αλείφω τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο. Προσέχω να μη καούν και καρβουνιαστούν τα ποδαράκια και τα μουστάκια που με το ψήσιμο γίνονται τραγανά και νόστιμα.