ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΒΟΜΒΙΔΙΑ. ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΟΙΦΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΒΟΚΑΔΟ. BROTH FROM AROMATICS FOR BULGUR AND LITTLE SPICY BURGERS. IT IS SERVED WITH CRETAN AVOCADO CREAMY SALAD.


H πρόταση σήμερα έχει θέμα τον ζωμό. Ένα πολύ σημαντικό συστατικό που βοηθάει να μειώσει κάποιος το αλάτι και να δώσει βάθος στα πιάτα. Σταθερά υποστηρίζω και θα υποστηρίζω ότι τον ζωμό πρέπει να τον κάνεις ΜΟΝΟΣ σου έχεις δεν έχεις χρόνο. Έχω περάσει και περνάω από τα στάδια που λέω ότι τρελαίνομαι από την πίεση του χρόνου, όμως προτιμούσα και προτιμώ να δίνω προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής μέσα από τη σωστή διατροφή.
Ο ζωμός που προτείνω είναι εύκολος, θέλει ένα λεπτό μόνο να συγκεντρώσεις τα υλικά και βασίζεται σε αρωματικά, σε κοτσάνια μαϊντανών και μπαχαρικά. Τον έχω προτείνει σε πολλές εκδοχές, κάθε φορά δοκιμάζω και κάτι άλλο και πάντα μένω ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα.
Τα μπιφτεκάκια-σουτζουκάκια ‘βομβίδια’ τα ονόμασα όχι μόνο για το σχήμα τους αλλά και για να τιμήσω την αγορά Μοδιάνο που επιτέλους θα ανακαινιστεί και θα μπει στο χάρτη μαζί με τις άλλες όμορφες κλειστές αγορές της Ευρώπης
για 4 άτομα
για το ζωμό των αρωματικών και των μπαχαρικών
1 κλαδάκι τσάι του βουνού, 3 καρπούς αγριοτριαντάφυλλου, λίγες βελόνες δεντρολίβανου, 1 κλαδάκι θυμάρι, 2 φυλλαράκια βασιλικού (αγιορείτικου), λίγοι κόκκοι πράσινου πιπεριού που δεν καίνε και είναι πολύ αρωματικοί και τα κοτσανάκια από τον μαϊντανό της συνταγής. Επιπλέον θα προσθέσω και αλάτι, λιγότερο βέβαια από αυτό που θα έβαζα για να βράσω το πλιγούρι.
για τα ψητά βομβίδια με λαχανικά:
400γρ μοσχαρίσιος κιμάς ζυμωμένος για μακρόστενα μπιφτεκάκια, ‘βομβίδια’, όπως τα συνηθίζετε, αλλά για να τα κάνετε πιο πικάντικα να βάλετε επιπλέον κίμινο και κουρκουμά
9 ντοματίνια
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
2 καρότα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μίγμα πιπεριών
για το πλιγούρι:
1 φλιτζάνι πλιγούρι
2 φλιτζάνια ζωμός
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μίγμα πιπεριών
φρέσκα φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
για την αλοιφή:
1 ωραίο ώριμο κρητικό αβοκάδο
3 κουταλιές ελαφρύ στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά αγουρίδα ή χυμός φρέσκου λεμονιού

 Βράζω τα υλικά του ζωμού μαζί με 31/2 φλιτζάνια νερό για περίπου 20-25΄ σε μέτρια θερμοκρασία. Στραγγίζω τον ζωμό και έτσι καυτός όπως είναι θα χρησιμοποιηθεί για το πλιγούρι.

Τα μπιφτέκια μπορείτε να τα κάνετε όπως σας αρέσει. Περίπου 400γρ κιμάς θα μας δώσει τη δόση για 4 άτομα.
Πλένω, καθαρίζω, κόβω τα ντοματίνια στη μέση, τις πιπεριές σε λωρίδες και προσθέτω αλάτι, θυμάρι και μίγμα πιπεριών ή μαύρο πιπέρι αν προτιμάτε.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και απλώνω τα μπιφτεκάκια, τα ντοματίνια και τις λωρίδες της πιπεριάς. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και ψήνω σε μέτριο φούρνο για 40΄ πάνω κάτω στις αντιστάσεις.
Βάζω να φουσκώσει το πλιγούρι με το μετρημένο και στραγγισμένο ζωμό πάνω στην ζεστή εστία. Η αναλογία για αυτό το σχετικά μικρό πλιγούρι είναι 1 πλιγούρι προς 2 νερό.
Αφαιρώ από το ταψί τα λαχανικά και τα ανακατεύω με το πλιγούρι. Προσθέτω και τα φύλλα του μαϊντανού αφού τα πλύνω καλά καλά.
Ανοίγω το αβοκάδο και το πατώ με το πιρούνι για να λιώσει μαζί με το γιαούρτι και την αγουρίδα.
Σερβίρω το πλιγούρι με τα βομβίδια και την αλοιφή με το αβοκάδο.