KOΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑ. STUFFED KOURABIEDES WITH DATES


18 μέρες για τα Χριστούγεννα.

Και εκεί που περπατούσα απολαμβάνοντας τη λιακάδα στο κάστρο της Ιεράπετρας είδα σκορπισμένους στο δρόμο μικρούς χουρμάδες που είχαν πέσει από μία πανύψηλη για τα μέτρα μου χουρμαδιά. Μου έμεινε η διάθεση και την ίδια μέρα έκανα αυτούς τους κουραμπιέδες που τους συνηθίζουν στη Μέση Ανατολή και με κάποιες μικρές διαφορές τους λένε μααμούλ.

Χωρίς μίξερ, χωρίς ζυγαριά, πανεύκολοι, μοσχοβολάνε και τρίβονται στο στόμα σου αφήνοντας βουτυράτες γεύσεις και αρώματα φρούτων.
για 15-16 κουραμπιέδες
125γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας, πολύ καλής ποιότητας
1 και ¾ φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
1 κρόκος αβγού
¼ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά τσίπουρο
1 συσκευασία αρωματισμένη ζάχαρη με φυσική βανίλια, ή μία βανιλίνη
σόδα στη μύτη από ένα μικρό κουταλάκι + 2 κουταλιές φυσικό χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
για τη γέμιση
20 μικροί χουρμάδες, αν έχετε βασιλικούς τότε θέλει καμμιά 5-6.
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού
Το μόνο που πρέπει να προσέξω είναι να έχω το βούτυρο εκτός ψυγείου για 3-4 ώρες για να μαλακώσει εντελώς.
Καθαρίζω τους χουρμάδες από το κουκούτσι τους και τα αλέθω στον πολυκόφτη μαζί με την άχνη και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύω με ένα σύρμα το βούτυρο με την άχνη την αρωματισμένη ζάχαρη και το ξύσμα. Προσθέτω τον κρόκο και σιγά σιγά το αλεύρι, τη σόδα με το χυμό του πορτοκαλιού και το τσίπουρο. Ζυμώνω μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο και ίσα να μη κολλάει στα χέρια. Προσοχή: τη σόδα τη βάζω πάντα μέσα σε χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι για να αφρίσει και να ‘σβήσει’. Επίσης προσέχω και την ποσότητα της: για λιγότερο από 500γρ αλεύρι δε θα βάλω πάνω από μισό κουταλάκι. 
Ζυμώνοντας απαλά τη ζύμη, την κάνω ρολό, την τυλίγω με ένα λαδόχαρτο και τη βάζω στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζω σε 15-16 κομμάτια. Πατώ το κάθε κομμάτι με ένα φαρδύ ποτήρι για να ανοίξει, το ανοίγω λίγο ακόμη με το χέρι μου και βάζω σε όλα από ένα κουταλάκι γέμιση. Κλείνω καλά καλά το κάθε κομμάτι και το ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο στο ταψί από τη μεριά που είναι το κλείσιμο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25΄ ή έως ότου ροδίσουν ελαφρά.
Αχνίζω τα κουραμπιεδάκια μόλις κρυώσουν.