ΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΣΥΚΑ. LITTLE PIES WITH GREEK GOAT CHEESE AND DRIED FIGS.




23 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

10 πιτάκια στο χαρούμενο σχήμα της καραμέλας, που συνοδεύουν έναν ωραίο ροζέ ελληνικό αφρώδη οίνο για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.
για τη ζύμη
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις + ½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι
για τη γέμιση:
100γρ κατσικίσιο τυρί
5 μεγάλα ζουμερά αποξηραμένα σύκα από την Κύμη
1 κουταλιά γάλα
1 κουταλιά φρεσκοκοπανισμένους κόκκους κόλιανδρου
1 κουταλιά ελαιόλαδο
ασπράδι ενός αβγού
για το ψήσιμο:
1 κρόκος αβγού
1 κουταλιά γάλα
2 κουταλιές μαύρο σουσάμι
για το λάδωμα των φύλλων
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά της ζύμης. Ενσωματώνω σιγά σιγά το αλεύρι με τα υγρά και ζυμώνω μέχρι να μη κολλάει το μίγμα στα χέρια. Χωρίζω το μίγμα σε δύο μπάλες, τις λαδώνω ελαφρά, τις σκεπάζω με μία μεμβράνη και τις αφήνω για 30΄. Για να είναι ίσες οι μπάλες καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά.
Ψιλοκόβω τα σύκα. Κοπανώ τους κόκκους του κόλιανδρου και χωρίζω το αβγό από τον κρόκο και το ασπράδι. Πατώ με ένα πιρούνι το τυρί και το ενώνω με όλα τα υλικά της γέμισης.
Ανοίγω την κάθε μπάλα με ένα στενόμακρο φύλλο και το κόβω σε 5 στενόμακρα φυλλαράκια. Έχω για δείγμα ένα χαρτί στις επιθυμητές μου διαστάσεις. Ενώνω και δύο μικρότερα κομμάτια για να γίνουν 5 τα πιτάκια από κάθε μπάλα ζύμης. Δε θα φαίνεται καθόλου η ένωση μετά το ψήσιμο. Λαδώνω τα πιτάκια και βάζω από μία κουταλιά γέμιση. Κλείνω σε ρολάκι και στριφογυρίζω τις άκρες για να δώσω το σχήμα της καραμέλας.
Δουλεύω με τον ίδιο τρόπο και την επόμενη μπάλα ζύμης.
Ανακατεύω τον κρόκο με το γάλα και αλείφω τις καραμέλες. Μεταφέρω τις καραμέλες πάνω σε λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και πασπαλίζω με το μαύρο σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις για 25΄.
Μία συμβουλή για το μαυροκούκι, το μαύρο πικάντικο σουσάμι:
Καλό είναι να ψηθεί ελαφρά για 15΄ στο φούρνο για να βγάλει τα λιπαρά του και ένα επιπλέον άρωμα καρπού. Εγώ δεν προλάβαινα, βλέπετε έχω και το στήσιμο της φωτογραφίας και για μένα ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας και παρασκευής είναι πάντα διπλάσιος.