ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ. MELOMAKARONA

14 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

και εδώ είναι το σχετικό βίντεο: 
Ήταν φυσικό να μη λείπουν τα μελομακάρονα από τη λίστα της αντίστροφης μέτρησης.

για 50 μικρά μελομακάρονα που χώρεσαν στο ταψί του φούρνου μου.
½κιλό μαλακό αλεύρι
100γρ ψιλό σιμιγδάλι
200γρ ελαιόλαδο
200γρ χυμός πορτοκάλι – κλημεντίν      
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
στη μύτη του μικρού κουταλιού σόδα φαγητού
ξύσμα 2 πορτοκαλιών και 1 κλημεντίνης
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι κοπανισμένο γαρύφαλλο
μία βανιλλίνη


για το σιρόπι
400γρ ζάχαρη
250γρ ρόφημα από τσάι του βουνού που το έχω ετοιμάσει λίγη ώρα πριν
75γρ ανθόμελο
1 ξυλάκι κανέλλα
λίγα καρφάκια γαρύφαλλο (τελευταία στιγμή είδα ότι μου τελειώσανε αλλά εσείς να βάλετε οπωσδήποτε)
1 κλαδάκι τσάι του βουνού
μισό κομμένο πορτοκάλι από αυτά που στύψαμε


για το στόλισμα 1 ποτήρι χοντροκομμένα καρύδια

Αρχίζω με το σιρόπι που πρέπει να είναι κρύο.
Ζυγίζω τη ζάχαρη και μαζί με την πορτοκαλόκουπα, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το κλαδάκι από το τσάι του βουνού και 250γρ από το ρόφημα που ετοίμασα, τα βράζω για ένα λεπτό. Παίρνω το κατσαρολάκι από το μάτι και προσθέτω και το μέλι. Ανακατεύω και το αφήνω να κρυώσει.
Σε μία λεκάνη βάζω το αλεύρι με το σιμιγδάλι, προσθέτω ένα ένα τα υλικά και ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθεί η  ζύμη. Η όλη διαδικασία του ζυμώματος δεν κρατάει πολύ και δεν πρέπει να κρατήσει πολύ για να μη βγάλει το ελαιόλαδο η ζύμη. Κόβω μικρές μπαλίτσες και ζυγίζω ώστε το κάθε μελομακάρονο να είναι 20γρ και το βάζω μέσα στο ταψί δίνοντας του μακρόστενο σχήμα.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ο στις αντιστάσεις και ψήνω για 30΄.
Μόλις ψηθούν τα βουτάω στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό. Προσπαθώ να τα γυρίσω και από τις δύο πλευρές για να υγρανθούν καλά. Προσοχή σπάνε εύκολα. Βέβαια καλό είναι να σπάσετε ένα για να δείτε αν πήρε σιρόπι μέχρι μέσα, αν δεν πήρε αφήστε το ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι


Τα ραντίζω με το σιρόπι που περίσσεψε ίσα ίσα για να κολλήσουν τα καρύδια.
Το σιρόπι που περίσσεψε το βάζω στο ψυγείο και μπορώ να βράσω φρούτα για κομπόστα ή να το προσθέσω στο γιαούρτι με δημητριακά και βρώμη.