ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΡΙΤΑΜΟΥ. SEA FENNEL (KRITAMO) MARMALADE.


Credits to Nikos Krigas για την ιδέα.
Αν σας αρέσει το φρέσκο κρίταμο και απολαμβάνετε τη θαλασσινή ιώδη γεύση του τότε δοκιμάστε αυτή την μελωμένη εκδοχή του. Με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, μέσα σε σάντουιτς με μία ώριμη γραβιέρα, πάνω σε ένα πιλαφάκι, μέσα σε λαδερό τουρλού ή με πράσινη σαλάτα για μία πιο ορεκτική πρόταση όπως σας έχω στην επόμενη ανάρτηση.
Τα τελευταία βλασταράκια της γλάστρας μου τα οποία δε θα άντεχαν την παγωνιά του χειμώνα μεταμορφώθηκαν σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα για να συντηρηθούν με αξιοπρέπεια στο βάζο.
για περίπου 400ml μαρμελάδας
300γρ φρέσκα φύλλα αλλά και βλαστοί κρίταμου
400γρ καστανή ζάχαρη
½ μήλο
ξύσμα ενός λεμονιού
2 κουταλάκια χυμός φρέσκου λεμονιού


Πλένω και ψιλοκόβω τα κρίταμα, τα ξεπλένω με κρύο νερό και τα βράζω σε 2 λίτρα νερό  για περίπου 5΄. Ξεπλένω ξανά με κρύο νερό και αλέθω το μήλο. Λιώνω τη ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι νερό, προσθέτω το ξύσμα και στη συνέχεια το μήλο, τα κρίταμα και ένα φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζω για 30΄ για να μαλακώσουν τα κρίταμα και να μελώσει η μαρμελάδα. Προσθέτω το χυμό στα τελευταία λεπτά βρασμού της μαρμελάδας.

Αν θέλετε μπορείτε να αλέσετε τα κρίταμα πριν τα βράσετε. Εγώ ήθελα να κρατήσω την υφή του αλλά και το ωραίο σμαραγδένιο χρώμα του.