ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ. CHICKPEAS, RICE, HERBS AND SMOKED PORK




Ρεβιθάδα κέρασμα για τον από κοινού μπουφέ της βασιλόπιτας στη δουλειά. Η απλή αρχική παραδοσιακή συνταγή, τροποποιήθηκε προς μία εστιατορική πιο νόστιμη εκδοχή και εμπλουτίστηκε με καπνιστή μπριζόλα και ζωμό κοτόπουλου.  Φυσικά στα υλικά υπάρχει και το κρίταμο, από τον μικρό αρωματόκηπο στο μπαλκόνι μου, αλλά και ο αρωματικός άνηθος.
Ο ήπιος χειμώνας επέτρεψε στο κρίταμο να πετάξει δειλά δειλά τρυφερά, πράσινα, νοστιμούτσικα φυλλαράκια. Αξιοποιήθηκαν όλα για τη ρεβιθάδα και η γλάστρα έμεινε με τα κοτσανάκια, αλλά σίγουρα σε μία βδομάδα, αν δε πέσει πολύ η θερμοκρασία, θα μεγαλώσουν ξανά, αυτό είναι το μαγικό με το κρίταμο.
Την κόψαμε και τη βασιλόπιτα  μέσα στη βιβλιοθήκη που θυμίζει σκηνικό από ταινία Χάρυ Πότερ και το φλουρί το κέρδισε η Γκέλυ. Μπράβο Γκέλυ και του χρόνου. Φωτογράφισα και τα εξαιρετικά μαγειρέματα των συναδέλφων και ιδού.
αφράτο και νόστιμο αλμυρό κέικ
σουφλέ σπανάκι

Φοκατσάκια με σπανάκι και πράσα 

και εξαιρετικά σάντουιτς με τόνο 

σαλάτα ζυμαρικών

τηγανιά με μικρούλες χαριτωμένες πατάτες

τορτίγιες με τυριά

πιροσκί

κριτσίνια

τορτίγιες με λευκό ταραμά και τόνο

Σαλάτα με τα συνοδευτικά της; κουνουπίδι με πάπρικα και αβοκάδο με εξαιρετικά αρωματικό κουμ κουάτ


η περίφημη σαρλότ της Λένας

και η πορτοκαλόπιτα της Κατερίνας, τα χειροποίητα γλυκά μας

Αν το κάνετε για μεσημεριανό τότε αυτές οι ποσότητες είναι για 4-5 μερίδες. Εγώ θα το σερβίρω σε σφηνάκια.
Ιδού λοιπόν η συνταγή:



2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια
1 φλιτζάνι κίτρινο ρύζι
1 ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι άνηθο
μία χεριά φρέσκου κρίταμου
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη καπνιστή χοιρινή μπριζόλα
1 κομμάτι κοτόπουλο (το κόκαλο από το στήθος είχα εγώ μαζί με αρκετό κρεατάκι πάνω του, είχα αφαιρέσει τα φιλέτα, εσείς μπορείτε να βάλετε ένα μπούτι)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Φουσκώνω περίπου 1 φλιτζάνι ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Βράζω τα ρεβίθια για 20΄με την χύτρα ταχύτητας. Στραγγίζω, μετράω 2 φλιτζάνια ρεβίθια, ψιλοκόβω το κρεμμύδι και βράζω ξανά τα ρεβίθια με το κοτόπουλο, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι για 20΄ πάντα μέσα στην κατσαρόλα ταχύτητας.
Σε άλλη κατσαρόλα μαραίνω την καπνιστή μπριζόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αρωματικά. Θέλω να τα μαγειρεύω χωριστά για να κρατάει το κάθε υλικό τη γεύση του. Στραγγίζω τα ρεβίθια από το ζωμό τους, αφαιρώ το κοτόπουλο, προσθέτω το ρύζι, τη μπριζόλα με τα αρωματικά, αλάτι και πιπέρι. Μετράω το ζωμό και προσθέτω νερό για να έχω 3½ υγρό. Θέλω η ρεβιθάδα μου να είναι καλά βρασμένη και να έχει και λίγο ζουμάκι παραπάνω.
Προσθέτω και το ζωμό στην κατσαρόλα και σιγοβράζω για 20΄ σε σιγανή θερμοκρασία. Κλείνω τη θερμοκρασία, δοκιμάζω για αλάτι και πιπέρι, προσθέτω 2 κουταλιές νερό ακόμη και σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και από πάνω βάζω το καπάκι.