ΑΒΓΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥΠΑ. ΤΑ ΠΟΣΕ ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ. EGG SOUP. SOULA’S POACHED EGGS


*




Η Σούλα μεγάλωσε στον Τρίλοφο Ημαθίας αλλά η καταγωγή της είναι από την Ανατολική Θράκη. Οι διηγήσεις της με θέμα την παιδική της ηλικία, είναι πάντα απολαυστικές:

Πολλά παιδιά είμασταν (πάλι σε πολυπληθή οικογένεια πέσαμε) και πως να μας χορτάσουν .Θυμάμαι σα σε όνειρο τη μαμά μου να βάζει στη γωνιά της μασίνας, που έκαιγε συνεχώς στο σπίτι, το μεγάλο νταβά. Έβαζε μπόλικο λάδι, το πασπάλιζε με κόκκινο πιπέρι και μετά το έκαιγε μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Έριχνε μετά το νερό έβαζε και αλάτι και ακουγόταν μπλουκ μπλουκ μπλουκ το νερό που έβραζε και τότε έσπαγε μέσα στο ζουμί , ένα ένα τα αβγά. Μπορεί να ήταν και δέκα τα αβγά! ήταν φαρδύς ο νταβάς. Μετά μας έβαζε στα βαθιά πιάτα της σούπας αβγά και ζουμάκι και τσούκου τσούκου το ρουφούσαμε ζεστό ζεστό. Βουτάγαμε μέσα στο αβγό το ψωμάκι μας, σπάγαμε τους κρόκους με την κόρα και αυτό ήταν ένα από τα πιο γρήγορα αλλά και χορταστικά φαγητά μας.
Τρελαίνομαι για αυτές τις αναμνήσεις της γεύσης, λίγο ξεθωριασμένες απίστευτα γραφικές και λίγο μελαγχολικές. Η πληθωρική διήγηση της Σούλας, ,μου δίνει την εικόνα αλλά και τον ήχο που χρειάζομαι. Εις ανάμνηση και πάλι εκείνων των ημερών της εγκράτειας και των λιτών ελληνικών γευμάτων, ιδού η δική μου λίγο εμπλουτισμένη εκδοχή για τα ποσέ αβγά:
Για: δε ξέρω πόσα άτομα. Εσείς πόσα αβγά τρώτε σε μία μεσημεριανή μερίδα? Δύο? Ένα?
Εμείς είμασταν τρείς και ήταν αρκετά χορταστικά με το νόστιμο ζουμάκι και τις ορεκτικές λιαστές. Το ένα αβγό εξαιτίας άτυχου χειρισμού μου, ψιλοδιαλύθηκε και έτσι το μοιραστήκαμε θέλαμε δε θέλαμε.
4 αβγά
Για το ζωμό:
3-4 αποξηραμένα πορτσίνι
5 λιαστές ντομάτες
1 κλαδάκι τσάι του βουνού
1 κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό βάζω να φουσκώσουν και να βγάλουν τη νοστιμιά τους τα μανιτάρια. Στραγγίζω τα μανιτάρια και το ζωμό τους για να αποφύγω τυχόν κόκκους άμμου που εγκλωβίζονται πολλές φορές στις πτυχές των πορτσίνι.
Βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μαζί με το κόκκινο πιπέρι και το τσιγαρίζω για λίγα λεπτά για να ζωντανέψω το άρωμα του και φυσικά να ακολουθήσω και την παλιά συνταγή. Σβήνω με το νερό των μανιταριών και προσθέτω άλλα 3 φλιτζάνια νερό, τις λιαστές, το τσάι του βουνού, αλάτι και πιπέρι. Βράζω για 10 λεπτά και ενώ το νερό βράζει σπάω ένα ένα τα αβγά και τα βάζω μέσα σε 4 ξεχωριστά μπολάκια. Στραγγίζω το ζωμό τον βάζω ξανά να βράσει για 1 λεπτό και το αποσύρω αμέσως από την εστία. Τα αβγά μου είναι πολύ φρέσκα και δε θα απλώσουν πολύ. Αν τα αβγά δεν είναι και πολύ φρέσκα τότε ταράζουμε κυκλικά το νερό που σιγοβράζει για να μαζέψει το ασπράδι γύρω γύρω από τον κρόκο.
Επίσης πιστεύω κατά την ταπεινή μου άποψη ότι το ξίδι που συνηθίζεται στις συνταγές που παρακολουθώ, καταστρέφει την αγνή και απλή γεύση των αβγών και καλύπτει τα πάντα. Μη το βάλετε.
Έχω σπάσει λοιπόν τα αβγά, και τα βάζω ένα ένα μέσα στον καυτό ζωμό. Σκεπάζω με το καπάκι και τα αφήνω 4 – 6 λεπτά, τα ελέγχω και αφού είναι όπως μου αρέσουν, τα στραγγίζω με την τρυπητή κουτάλα καλά καλά και τα σερβίρω πάνω στο ψωμάκι του ξινόμαυρου.
Ψιλοκόβω και τις λιαστές και τις απλώνω πάνω στη φέτα. Σερβίρω και το ζωμό χωριστά και το τρώω σαν σούπα αλλά περιχύνω και κάποιες κουταλιές πάνω στη φέτα του ψωμιού με τα αβγό και τις λιαστές.


Και η κατσαρόλα με τα αβγά μάτια σούπα από το 3ο Τριλοφιώτικο αντάμωμα