ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΑΚΗΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ. LENTIL BALLS WITH MUSHROOMS SAUCE AND SWEET POTATO PUREE.







Διακόσιες κατσίκες, διακόσιους τράγους, διακόσια πρόβατα, είκοσι κριάρια, τριάντα θηλάζουσες καμήλες μαζί με τα νεογέννητα καμηλάκια τους, σαράντα βόδια, δέκα ταύρους, είκοσι γαϊδουράκια και δέκα πουλαράκια, δώρισε ο Ιακώβ στον αδερφό του Ησαύ για να τον καλοπιάσει, να μονιάσουν και να λησμονηθούν τα άσχημα περασμένα: Τα πρωτοτόκια έναντι πινακίου φακής  αλλά και το ξεγέλασμα του γέροντα πατέρα Ισαάκ ο οποίος έδωσε την ευλογία στον Ιακώβ.

Χωρίστηκε η οικογένεια, χωρίστηκαν οι δίδυμοι αδερφοί, όλοι υπέφεραν αλλά ευτυχώς οι δύο νέοι δε τα κατάφεραν και άσχημα, πλούτισαν, δημιούργησαν οικογένειες και το καλύτερο από όλα: μόνιασαν και  συγχωρέθηκαν και αγαπήθηκαν.

Μα τι συναρπαστικές ιστορίες έχει η Παλαιά Διαθήκη ιδίως το κεφάλαιο η ΓENEΣΙΣ.



Η αγαπημένη φακή λοιπόν που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων και κάποιες φορές ακόμη και σήμερα δημιουργεί μικρές οικογενειακές κρίσεις για την επιλογή της σαν πιάτο ημέρας, παρουσιάζεται σήμερα  σε μία πιο γευστική χορτοφαγική και ευπρόσδεκτη για τα παιδιά (αλλά και για τους μεγάλους) εκδοχή.

Σαν κυρίως πιάτο με τα συνοδευτικά αλλά και για μεζεδάκι.

Για 16 κεφτεδάκια με τα συνοδευτικά τους:
Η προετοιμασία της φακής
½ φλιτζάνι φακές
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (εγώ είχα ένα μεγάλο που το χώρισα στη μέση)
2 φύλλα φασκόμηλου
για τα κεφτεδάκια
2 φλιτζάνια περίπου βρασμένες φακές μαζί με το κρεμμύδι
1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι
½ ματσάκι μαϊντανού και αν έχετε και φρέσκο δυόσμο του πάει τρομερά, βάλτε μία ή δύο τσιμπιές αποξηραμένο
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι σουμάκι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
λίγο νερό για το πλάσιμο
2 και 2 κουταλιές ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
για τα μανιτάρια
200γρ μανιτάρια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τον πουρέ
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, αν βρείτε Νάξου ακόμη καλύτερα, εγώ βρήκα ελληνικής καλλιέργειας
½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι





Βάζω να βράσουν οι φακές για 2 λεπτά, τις στραγγίζω και τις βάζω ξανά στην κατσαρόλα μαζί με ένα λίτρο νερό για να μαγειρευτούν αλλά όχι να λιώσουν. Καθαρίζω το κρεμμύδι (το μισό από το μεγάλο που είχα, εσείς βάλτε ένα μικρό), το χοντροκόβω,  το  προσθέτω μαζί με δύο φύλλα φασκόμηλου στις φακές. Ο χρόνος που χρειάζεται για να μαλακώσουν οι φακές, να κρατούν το σχήμα τους αλλά να λιώσουν όταν πιέσετε μία φακή με τα δυο σας δάχτυλα ποικίλλει. Μπορεί να είναι από 25΄ έως 40΄.  Βράζω το κρεμμύδι μαζί με τη φακή για να είναι ποιο εύπεπτα τα κεφτεδάκια.
Αλέθω το παξιμάδι στον πολυκόφτη.
Πλένω και ψιλοκόβω τον μαϊντανό, στραγγίζω τις φακές μαζί με το κρεμμύδι, προσθέτω όλα τα υλικά και ζυμώνω δυνατά με τα χέρια μου να ενωθούν τα υλικά.
Πλάθω 16 μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε δύο δόσεις με 2 κουταλιές  ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία. Σκουπίζω καλά το αντικολλητικό τηγάνι μου με ένα χαρτί κουζίνας, προσθέτω τις άλλες δύο κουταλιές ελαιόλαδο και τηγανίζω τη δεύτερη δόση. Ελέγχω έτσι καλύτερα το ψήσιμό τους  και ο χρόνος είναι σχεδόν ο ίδιος που θα χρειαζόμουν αν τα έβαζα σε μεγαλύτερο τηγάνι.
Τα συνοδευτικά μανιτάρια
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι (εγώ έβαλα το άλλο μισό, είχα ένα τεράστιο βλέπετε). Βάζω στο τηγάνι το ελαιόλαδο και αχνίζω το κρεμμύδι έως ότου γυαλίσει καλά. Ψιλοκόβω τα μανιτάρια και τα πασπαλίζω με μία κουταλιά αλεύρι και αλάτι και τα προσθέτω και αυτά στο κρεμμύδι. Σβήνω με το ξίδι, προσθέτω το μέλι, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνω να μειωθούν σε όγκο και να μαγειρευτούν  για λίγα λεπτά.
Για τον πουρέ
Θα μπορούσα να βάλω και καρότο, αλλά μαγείρεψα μία γλυκοπατάτα ελληνικής καλλιέργειας , βέβαια αυτό το πορτοκαλί είδος δεν έχει τη νοστιμιά της γλυκοπατάτας της Νάξου, μακάρι να ήταν άφθονες.
Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε κομματάκια την γλυκοπατάτα και την βράζω σε νερό ίσα να την σκεπάζει για 15΄. Τη στραγγίζω προσθέτω το γάλα αμυγδάλου, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τη δουλεύω με τη πρέσσα του πουρέ, να δέσει και να μην έχει ζουμάκια.
Σερβίρω τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και τον πουρέ.